Kinderraad beslist mee

9 jan 2019
Het komende halfjaar gaat de kinderraad aandacht geven aan armoede onder kinderen en de stadsvisie.

Culemborg heeft sinds een aantal jaar een Kinderraad en een Kinderburgemeester. Hierdoor kunnen kinderen meedoen aan de Culemborgse politiek. De Kinderraad behandelt twee onderwerpen per half jaar.

Het komende half jaar wil de Kinderraad aandacht geven aan de verborgen armoede bij kinderen in Culemborg. Hiervoor heeft de Kinderraad een ‘wensboom’ gemaakt. Met een plan dat ze aan de gemeenteraad willen presenteren. Ook over de uitvoering en de financiering hebben ze al nagedacht.

Het tweede onderwerp is de Stadsvisie. Daarbij mogen de ideeën van de jeugd en jongeren over de toekomst van de stad niet ontbreken.

De Kinderraad krijgt op de Brede school les in de spelregels van de Culemborgse politiek. Vervolgens kiezen de kinderen de nieuwe Kinderburgemeester. De Kinderraad werkt daarna aan het project waarover de Kinderburgemeester heeft verteld bij de verkiezing.

Elk half jaar komen er twee onderwerpen bij. Een kiest de Kinderraad zelf. Dat komt op de agenda van de gemeenteraad. Het andere onderwerp staat er al op. Hiermee krijgt de Kinderraad een rol bij het maken van de agenda. En bij het nemen van besluiten over de stad. De Kinderraad krijgt inspraak of de gemeenteraad stelt vragen.

De zesde lichting van de Kinderraad start na de voorjaarsvakantie.