Kinderen onderhouden griend tijdens jaarlijkse Natuurfeestdagen

11 mrt 2020
Op dinsdag 3 en donderdag 5 maart werkten groep 8-leerlingen van de Culemborgse basisscholen enthousiast in het griendcomplex ‘Vretstrooi’ aan de Zeedijk. Door het griend te onderhouden zorgen ze voor hun natuurlijke omgeving en de planten en dieren die daar leven. Elk jaar organiseert Natuur- en Milieueducatie Culemborg deze ‘Natuurfeestdagen’ als alternatief voor de ‘Boomfeestdag’. Dit in samenwerking met Staatsbosbeheer, de Natuur- en Vogelwacht en de gemeente Culemborg.

Leerlingen gingen gewapend met takkenschaar en boomzaag aan de slag. De gesnoeide wilgentakken droegen ze naar een verzamelplek. Daar liet een medewerker van Staatsbosbeheer zien hoe het griendhout verzameld en opgebost wordt. Griendhout wordt nog steeds gebruikt bij versterking van waterwerken. De leerlingen werken elk jaar met enthousiasme mee. ‘Kan ik niet bij jullie komen werken?’ riep één van de leerlingen na afloop.

Tijdens deze natuurfeestdagen is er een wisseltrofee te winnen. Deze trofee wordt binnenkort uitgereikt aan de school die het beste voor het griend gezorgd heeft. Welke school dat is, is op dit moment nog niet bekend. De winnende school krijgt hierover bericht.

Deze unieke activiteit is alleen mogelijk met de inzet van veel vrijwilligers. Supermarkt Albert Heijn en Natuurwinkel Naturijn zorgden voor verschillende versnaperingen.

Foto van griendwerk
Licentie: 
Creative Commons
Auteur: 
Gemeente Culemborg