Schuldhulpverlening

Hebt u moeite om rond te komen? Hebt u schulden en kunt u deze niet meer betalen? Ontvangt u aanmaningen van schuldeisers? U kunt de medewerkers van het team Schuldhulpverlening om advies vragen. Samen kijken wij wat u aan uw situatie kunt doen en wie u daarbij eventueel kunnen helpen. Dit advies is gratis.

Hoe meld ik mij aan?

U kunt zich aanmelden op de volgende manieren:
Via e-mail: schuldhulpverlening@culemborg.nl
Via het formulier op de website: culemborgkanmeer.nl
Telefonisch: (0345) 477 700

Wanneer word ik geholpen?

Wij nemen normaal gesproken binnen 4 weken telefonisch contact met u op voor een intakegesprek. Wanneer u dreigt te worden afgesloten van energie en/of water, nemen wij binnen 3 werkdagen contact met u op. U moet dan al wel een datum voor de ontruiming of afsluiting hebben ontvangen. Stuur een kopie van deze brief mee met de aanmelding of geef deze af bij de balie van het stadskantoor.

Wat gebeurt er na het telefonisch intakegesprek?

Soms is een advies genoeg, meestal is er meer begeleiding nodig. Wij vragen u dan een aantal documenten in te leveren. Daarna ontvangt u een uitnodiging voor een gesprek in het stadskantoor. Wij bespreken dan uw situatie en de mogelijkheden die er voor u zijn. U ontvangt een Plan van Aanpak. Daarin staat beschreven welke stappen u moet nemen. Ook bespreken we of u hulp daarbij nodig hebt en wie u dan kan helpen. Wanneer u schuldsanering (minnelijk of WSNP) noodzakelijk is informeren wij u daarover.
U kunt op de site van het juridisch loket hier meer over lezen.

Wie kan mij helpen?

In Culemborg werken wij onder andere samen met het Sociaal Wijkteam, Maatschappelijk werk en schuldhulpmaatjes. Maar misschien kan uw familie, kennissen of werkgever u helpen. Wanneer er sprake is van psychische problemen of verslaving verwijzen wij u door. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw financiƫn, wij nemen dit niet van uw over.
Op de site Zelf je schulden regelen leest u alvast tips en informatie:

Wat kan ik alvast zelf doen?

  • Breng overzicht in uw uitgaven, inkomsten en schulden. Het invullen van een budgetoverzicht (bijvoorbeeld in Excel) is daarvoor een handig middel. U kunt hiervoor het formulier onderaan de pagina gebruiken: budget- en schuldenoverzicht.
  • Ligt er beslag op uw inkomen? Controleer of dit correct is toegepast, anders heeft u te weinig inkomen om uw vaste lasten te betalen. Maak bezwaar als er te veel beslag gelegd wordt. http://www.uwbeslagvrijevoet.nl/
  • Krijgt u alles waar u recht op hebt? Op deze site kunt u dat globaal nagaan: https://berekenuwrecht.nibud.nl/
  • Of u recht heeft op aanvullingen vanuit de gemeente kunt u hier lezen.

Voor het berekenen van uw beslagvrije voet of het aanvragen van uw toeslagen kunt u ook terecht bij de Formulierenbrigade.

Welke voorwaarden worden er gesteld?

Dit zijn beknopt de voorwaarden:

  • U woont in de gemeente Culemborg
  • U maakt geen nieuwe schulden. (schulden die er al zijn kunnen hoger worden door kosten en rente, dit wordt niet gezien als een nieuwe schuld)
  • U betaalt uw vaste lasten op tijd. Als dat nog niet zo is doet u alles wat nodig is om dat zo snel mogelijk te gaan doen.
  • U doet er alles aan om voldoende inkomen te krijgen;
  • U komt alle gemaakte afspraken met het team schuldhulpverlening na;

De volledige voorwaarden kunt u opvragen bij schuldhulpverlening.

Formulier:

Pagina opties