Inwoners over oud en nieuw: 'samen streven we naar een veilige en feestelijke jaarwisseling'

30 november 2023
- nieuws

Hoe zorgen we samen voor een zo fijn en veilig mogelijk Oud en Nieuw voor alle Culemborgers? We stelden deze vraag centraal in een peiling over de jaarwisseling.

De overgang van het oude naar het nieuwe jaar is en blijft een bijzonder moment. Voor de een is het een groot feest met vrienden, familie en vuurwerk. De ander kijkt rustig voor de tv de oudejaarsconference met een oliebol. En weer een ander ervaart vooral overlast. De jaarwisseling is voor iedereen anders en wordt ook in Culemborg verschillend beleefd.

Mening Culemborgers

Afgelopen maanden is de mening gepeild van Culemborgers over hoe zij de jaarwisseling beleven. Bijna 1100 Culemborgers vulden de vragenlijst op Platform Culemborgexterne-link-icoon in. Er is een gesprek geweest met scholieren van het KWC en Lek & Linge. En er was een bijeenkomst met inwoners en raadsleden.

Burgemeester Gerdo van Grootheest: ’Ik vind het mooi dat we in Culemborg zoveel mogelijk het gesprek met elkaar aangaan. Ook over onderwerpen waar misschien heel verschillend over gedacht wordt. Het zorgt voor inzicht in en begrip voor elkaars standpunten. Dank aan alle Culemborgers die hebben bijgedragen. Laten we samen streven naar een feestelijke en veilige jaarwisseling in onze prachtige stad.’

Prettig en veilig

De ruime meerderheid viert oud en nieuw bij vrienden en familie. De meeste Culemborgers ervaren de jaarwisseling als prettig en veilig. Maar voorafgaand, tijdens en na de jaarwisseling ervaren veel mensen ook overlast. Door afval, geluid, schade, milieuvervuiling, gezondheidsproblemen, illegaal vuurwerk, gestreste dieren en het afsteken van vuurwerk buiten toegestane tijden.

Maatregelen

Om overlast zoveel mogelijk tegen te gaan nemen we  maatregelen. We zetten extra handhaving en politie in. Op oudejaarsdag gaat ElkWelzijn onder andere met een vuurwerkbus op pad om jongeren te benaderen en te voorzien van middelen om de jaarwisseling veilig door te komen.

Een grote groep jongeren die dit jaar eerder betrokken was bij het afsteken van vuurwerk heeft een brief ontvangen. In deze brief staat vermeld dat zij een boete riskeren als zij nog een keer de fout in gaan. Daarbij zijn er ook gesprekken gevoerd met ouders en overlastgevende jongeren. Er worden kluisjescontroles uitgevoerd en met behulp van openbare camera’s monitoren we de overlast. Ook is er op beide middelbare scholen voorlichting gegeven over het afsteken van vuurwerk.

Wat doen we met de uitkomsten?

Inwoners hebben tijdens de gesprekken diverse suggesties gedaan waar we mee aan de slag gaan. Richting de komende jaarwisseling nemen we de genoemde maatregelen en evalueren we opnieuw, mede op basis van de uitkomsten van de peiling. Wat dit alles betekent voor de jaarwisseling erop? We blijven actief betrokken en gaan het gesprek aan om samen te streven naar een nog feestelijkere en veiligere jaarwisseling in Culemborg.

Melden

Ziet u dat iemand vuurwerk afsteekt bij u in de buurt terwijl dat (nog) niet is toegestaan? Of heeft u het idee dat iemand in het bezit is van zwaar en illegaal vuurwerk? Bel dan direct de politie (0900-8844). Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniemexterne-link-icoon (0800-7000).