Inleveractie wapens in Culemborg en regio

11 okt 2021
""
De gemeente Culemborg neemt in de Week van de Veiligheid deel aan de landelijke inleveractie van steekwapens. Wie een steekwapen heeft, kan deze in de week van 11 oktober inleveren bij de politie in de regio Rivierenland. Vooral jongeren en jongvolwassenen worden aangemoedigd hun wapen in te leveren.

Steekwapens

De landelijke inleveractie richt zich vooral op steekwapens. Het dragen van messen komt steeds vaker voor, vooral onder de jeugd. Het inleveren van steek-, slag-, en stootwapens gebeurt anoniem in een inleverton die op het bureau staat. Er is dus geen risico dat men bestraft kan worden voor het wapenbezit.  

Inleverpunten in de drie gemeenten

Wie een steekwapen wilt inleveren, kan tijdens de openingstijden op de volgende locaties terecht:

  • Politiebureau Culemborg: Triosingel 34
  • Politiesteunpunt Tiel: Prinses Beatrixlaan 23
  • Politiesteunpunt Zaltbommel: Steenweg 85

De inleveractie valt in de Week van de Veiligheid die van 11 tot en met 17 oktober wordt gehouden.

Bewustwording risico wapenbezit

Vaak realiseren jongeren zich onvoldoende welke risico's het voor zichzelf en voor hun omgeving opleveren door het dragen en gebruiken van een wapen. Het doel van deze actie is de bewustwording van de risico’s van wapenbezit.

Burgemeester Gerdo van Grootheest: “Ook in Culemborg zien we dat het wapenbezit toeneemt onder jongeren. Er zijn meer incidenten waar een mes wordt gebruikt. We moeten het als samenleving niet normaal vinden dat iemand een wapen op straat draagt. Laat staan dat deze wordt gebruikt bij bijvoorbeeld conflicten. Ook ouders kunnen hun kind aanspreken op de risico’s en gevolgen van het dragen van een steekwapen. Laten we er samen voor zorgen dat Culemborg elke dag weer een stukje veiliger wordt”.

Totaal ingeleverde wapens

Na afloop van de inleverweek wordt het totale aantal ingeleverde wapens in onze regio en in de deelnemende gemeenten landelijk bekend gemaakt. In totaal hebben zich meer dan 200 gemeenten aangemeld. De inleveractie wordt landelijk gefaciliteerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie.