Informatieavond 22 juni zonnepanelen in het beschermd stadsgezicht

13 jun 2022
Hoe maken we de binnenstad van Culemborg duurzaam zonder het historische aanzicht aan te tasten? Daarover organiseren we op 22 juni aanstaande een informatieavond. De bijeenkomst vindt plaats in de Stadszaal van het Stadhuis en begint om 20.00 uur.

Sinds 1974 is de binnenstad van Culemborg en een aantal omliggende gebieden aangewezen als beschermd stadsgezicht. Dit ter bescherming van het monumentale karakter. Dat betekent dat voor het wijzigen van de buitenkant van een pand in de binnenstad een omgevingsvergunning nodig.

Ook voor het plaatsen van zonnepanelen is zo’n vergunning nodig. Door de bescherming van het cultuurhistorische aanzicht is dat vaak niet mogelijk. Maar deze tijd is er juist veel aandacht voor het verduurzamen van woningen en bedrijfspanden. Zonnepanelen is een van de manieren om de energierekening te verlagen en duurzame energie op te wekken.

Als gemeente vinden we verduurzaming van woningen belangrijk, maar ook het culturele erfgoed van Culemborg. Daarom zijn we op zoek naar mogelijkheden om zonnepanelen toch te kunnen plaatsen in de binnenstad, zonder aantasting van het stadsgezicht.

We gaan hierover graag met u in gesprek op 22 juni. We presenteren dan onze ideeën hierover en horen graag wat u daar van vindt. Misschien heeft u zelf een idee.

Wilt u deelnemen aan deze bijeenkomst? U kunt zich aanmelden via info@culemborg.nl