Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is… groen

13 aug 2019
De blaadjes ritselen zachtjes in de wind. Eindelijk is je heg hoog genoeg om ongestoord in de achtertuin te genieten van het mooie weer. Geen last van nieuwsgierige pottenkijkers of langsrijdend verkeer. Een nadeel van jullie fijne hoekhuis. Terwijl je je zonnebril uit je haar haalt en op je neus zet, sla je ontspannen je boek open. Intussen komt er een auto aan. Langs jouw groene muur. De automobilist laat netjes het gas los als hij de hoek nadert. Ietwat aarzelend drukt hij het gas weer in. Nét wanneer hij dat doet, schiet er vanuit de zijstraat een meisje met skeelers de weg op. Bepakt met helm, knie-, elleboog- en polsbeschermers wankelt ze langs de motorkap van de auto. Door de piepende remmen schiet je uit je tuinstoel omhoog. Door de bladeren heen zie je nog net de zwarte auto en het geschrokken meisje. Gelukkig goed afgelopen. Schuldbewust zak je terug in de tuinstoel. Misschien is de heg tóch iets te hoog…

Draag jouw steentje bij!

Dat je graag een goede omheining om je tuin ziet is helemaal begrijpelijk. Waar je misschien niet bewust over nadenkt, is dat die omheining het overzicht in de straat teveel vermindert. Als goede buurtbewoner wil je natuurlijk bijdragen aan verkeersveiligheid bij jou in de wijk. Ook met een heg kan dat. Als je deze maar goed bijhoudt.

Tips

Grenst jouw groen in je tuin aan stoep of straat? Of denk je erover om een heg, grote planten of bomen aan te planten? Deze twee tips helpen om het groen beter verkeersveilig te maken:

  • Let bij het aanplanten van een heg of ander groen op dat je deze een stukje van de stoep of straat plaatst. Twijfel je? Rijd eens een testrondje om te zien wat wel en niet belemmerend werkt.
  • Knip of snoei je beplanting regelmatig. Zo zorg je dat ze niet te breed en te hoog groeien. Dat is niet alleen beter voor het overzicht. Je zorgt ook dat bijvoorbeeld stroomkastjes, lantaarnpalen en paaltjes niet door je heg worden ‘opgegeten’.

Samen op weg naar veilig verkeer in Culemborg!

Foto van een hoge heg in de tuin
Licentie: 
Creative Commons
Auteur: 
Pixabay.com