Holocaustmonument Levenslicht onthuld bij Elisabeth Weeshuis

16 jan 2020
Op 27 januari 2020 werd vijfenzeventig jaar geleden het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. Over heel de wereld staan mensen daarbij stil. In Culemborg is uitgebreid aandacht voor de Holocaustslachtoffers uit Culemborg. Hiervoor is er een tijdelijk Holocaustmonument Levenslicht bij het Elisabeth Weeshuis. Burgemeester Van Grootheest staat daar op 27 januari om 19.15 uur stil bij de wereldwijde Holocaust Herdenking.
Het monument in Culemborg is onderdeel van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Meer dan 150 Nederlandse gemeenten doen mee. Zo staan we in Nederland samen stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team gebruikten deze traditie als inspiratie. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden; soms al generaties lang. Ook uit Culemborg zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Locatie Levenslicht

Van 22 januari tot en met 2 februari 2020 is Levenslicht te zien op het voorplein van het Elisabeth Weeshuis. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker. Daarom is het van dinsdag tot en met zondag van 17.00 - 20.00 uur te bezoeken.