Het sociaal domein, wat is dat eigenlijk?

Het sociaal domein is alle ondersteuning aan inwoners zodat zij kunnen meedoen in de samenleving. Denk aan zorg, hulp bij opvoeden, werk en inkomen. Of ondersteuning bij zelfstandig wonen. In 2015 is de meeste van deze ondersteuning van de rijksoverheid naar de gemeente gegaan. Twee jaar geleden is de meeste van deze zorg en ondersteuning ondergebracht bij het Sociaal Team Culemborg.

Deze zorg en ondersteuning komt voort uit drie wetten:

  1. de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning): hulp bij zelfstandig wonen, zoals huishoudelijke hulp of begeleiding.
  2. Jeugdzorg: ondersteuning bij opgroeien en opvoeden van kinderen en jongeren.
  3. Participatiewet: hulp bij werk en inkomen voor mensen die dat nodig hebben.

Dichter bij inwoners

In 2015 was het uitgangspunt: zorg dichter bij de inwoners organiseren. Omdat gemeenten het dichtst bij de leefwereld van inwoners staan, kunnen zij beter zorg op maat bieden. Met meer ruimte voor maatwerk, samenwerking en vooral: eigen regie voor de inwoner. Gemeenten doen hun best om ondersteuning te bieden, maar door de vergrijzing stijgt de zorgvraag en de middelen zijn beperkt. 

Eigen kracht van inwoners en hun omgeving

De vraag is: wat kan de overheid van inwoners verwachten? Inwoners kunnen vaker eerst kijken wat ze samen kunnen doen. Is het mogelijk iets te regelen met hulp van familie, vrienden of buren? Kun je terecht bij een sportmaatje? Of in een wijkcentrum? Door zelf en samen verantwoordelijkheid te nemen, blijf je sterker en zelfstandiger.

Samenredzaamheid

Komende jaren gaan we zien dat we steeds meer voor elkaar moeten zorgen. Dit is een verandering die veel vraagt van inwoners. En van professionals, om goed te kijken wat de hulpbronnen van een inwoner zijn en wanneer professionele zorg echt nodig is. Over deze beweging richting samenredzaamheid zullen we regelmatig informeren.