Herinrichting van Het Jach

We gaan Het Jach opnieuw inrichten tot een prettige verblijfplek in de binnenstad. Bewoners en ondernemers kijken straks uit op een groene omgeving. Bezoekers kunnen over Het Jach lopen en even zitten om van een ijsje te genieten. Daarnaast kun je met de auto en op de fiets straks op een veilige manier over Het Jach rijden. De vorderingen van de werkzaamheden aan ’t Jach worden 24/7 gefilmd met een camerabereik over het grootste deel van het plein. Deze beelden worden uitsluitend gebruikt om de verandering van ‘t Jach zichtbaar te maken. Na afloop wordt in een timelapse video de hele verbouwing in beeld gebracht. Door de snelheid waarmee het filmpje is opgebouwd zijn mensen onherkenbaar in beeld. Heb je andere vragen over de opnames, dan kun je mailen naar communicatie@culemborg.nl

Samenwerking

Een mooie samenwerking (en met heel veel werk achter de schermen) van Collectief Centrum CLMBRG – werkgroep Aantrekkelijke Omgeving Binnenstad, gemeente Culemborg, vastgoed, ondernemers en in participatie met omwonenden en belangengroepen.

Waarom?

Met de vaststelling van het beleidsstuk ‘Regieplan Openbare ruimte Versterkte Binnenstad’ door de raad is er besloten om Het Jach opnieuw in te richten. Met de vergroening van het Jach spelen we in op klimaatverandering en maken we binnenstad aantrekkelijker. Het Jach is op dit moment zeer stenig, waardoor het er in de zomermaanden warmer kan zijn dan op andere plekken in Culemborg. Daarnaast oogt het straatbeeld zeer rommelig door de vele paaltjes, afvalbakken, molenstenen en geparkeerde auto’s. Ook zijn er weinig aantrekkelijke plekken waar mensen even kunnen gaan zitten.

Impressie ontwikkeling vergroening Het Jach Culemborg

By showing the video you accept the terms and conditions and privacy policy of Youtube.

Wat gaat er gebeuren?

Verspreid over Het Jach komen er groenvakken met vaste planten en bomen. Ook plaatsen we oude molenstenen (grote ronde stenen) die voorzien zijn van gaten om te dienen als insectenhotel. Door insecten te trekken blijven de planten en bloemen op Het Jach mooi en gezond. De parkeerplaatsen worden zo aangelegd dat er gras tussen de stenen op de parkeerplaats kan groeien. De ronde gebouwtjes op het plein worden voorzien van klimplanten en een groen dak. Het plein krijgt verschillende zitelementen en bankjes, zodat Het Jach meer uitnodigt tot verblijf. Fietsers parkeren straks op de nieuwe fietsparkeerplekken bij de ronde gebouwtjes en de Schuttersbrug.

In de bijlage vindt u de ontwerptekening.

Wat is er al gebeurd?

  • Rond de zomer van 2021 is Bureau van Waardenburg gestart met het ontwerp van Het Jach.
  • Rond het begin van 2022 hebben bewoners en ondernemers kunnen reageren op het voorlopig ontwerp voor Het Jach.

Contact

Vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar de heer Den Besten: p.den.besten@culemborg.nl

Openingstijden

maandag 9.00 - 16.00 uur
dinsdag 9.00 - 19.00 uur
woensdag 9.00 - 16.00 uur
donderdag 9.00 - 16.00 uur
vrijdag 9.00 - 12.00 uur

Wij werken op afspraak

Bezoekadres

Ridderstraat 250 (ingang Oostersingel)
4101 BK Culemborg

Postadres

Postbus 136
4100 AC Culemborg

Informatiemagazine - voorzieningen en stratengids
 

Contact

Telefoon 0345 477 700
Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag van 9.00 - 16.00 uur
Vrijdag van 9.00 - 12.00 uur

E-mail info@culemborg.nl

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Culemborg