Herinrichting van Het Jach

We gaan Het Jach opnieuw inrichten tot een prettige verblijfplek in de binnenstad. Bewoners en ondernemers kijken straks uit op een groene omgeving. Bezoekers kunnen over Het Jach lopen en even zitten om van een ijsje te genieten. Daarnaast kun je met de auto en op de fiets straks op een veilige manier over Het Jach rijden.

Waarom?

Met de vaststelling van het beleidsstuk ‘Regieplan Openbare ruimte Versterkte Binnenstad’ door de raad is er besloten om Het Jach opnieuw in te richten. Met de vergroening van het Jach spelen we in op klimaatverandering en maken we binnenstad aantrekkelijker. Het Jach is op dit moment zeer stenig, waardoor het er in de zomermaanden warmer kan zijn dan op andere plekken in Culemborg. Daarnaast oogt het straatbeeld zeer rommelig door de vele paaltjes, afvalbakken, molenstenen en geparkeerde auto’s. Ook zijn er weinig aantrekkelijke plekken waar mensen even kunnen gaan zitten.

Wat gaat er gebeuren?

Verspreid over Het Jach komen er groenvakken met vaste planten en bomen. Ook plaatsen we oude molenstenen (grote ronde stenen) die voorzien zijn van gaten om te dienen als insectenhotel. Door insecten te trekken blijven de planten en bloemen op Het Jach mooi en gezond. De parkeerplaatsen worden zo aangelegd dat er gras tussen de stenen op de parkeerplaats kan groeien. De ronde gebouwtjes op het plein worden voorzien van klimplanten en een groen dak. Het plein krijgt verschillende zitelementen en bankjes, zodat Het Jach meer uitnodigt tot verblijf. Fietsers parkeren straks op de nieuwe fietsparkeerplekken bij de ronde gebouwtjes en de Schuttersbrug.

Wat is er al gebeurd?

  • Rond de zomer van 2021 is Bureau van Waardenburg gestart met het ontwerp van Het Jach.
  • Rond het begin van 2022 hebben bewoners en ondernemers kunnen reageren op het voorlopig ontwerp voor Het Jach.

Planning

Wanneer Wat
28 februari 2023 Inloopavond voor bewoners en ondernemers
Tweede kwartaal 2023 Afronding bestekstekening
Derde kwartaal 2023 Verwachte start van de werkzaamheden

Nieuws

Op dit moment zijn er geen nieuwsitems beschikbaar.

Plannen en publicaties

Contact

Vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar de heer Den Besten: p.den.besten@culemborg.nl