Gezocht: stukjes stof voor de ‘Culemborgse Vlag van de Vrijheid’

24 jun 2020
Als het aan Olga Ellerman ligt, wapperen er dit najaar veel exemplaren van de Culemborgse Vlag van de Vrijheid in Culemborg. “Deze unieke vlag is gemaakt van stukjes stof die inwoners aanleveren”, legt ze uit. “Dus iets blijvends en unieks voor en door Culemborgers.”

“In het jaar waarin we 75 jaar vrijheid willen vieren, beperkt het coronavirus ons. Dat zette me aan het denken. Ik wilde iets blijvends maken, als herinnering aan 2020. En om inwoners van Culemborg in coronatijd toch te verenigen. Zo kwam ik op het idee om een vlag te maken van stofjes van inwoners uit Culemborg”, vertelt Olga in haar atelier.

Om haar idee te realiseren klopte ze voor financiële hulp aan bij het initiatievenloket van de gemeente. Het idee kreeg groen licht. Dus werkte Olga het plan verder uit.

Olga Ellerman met stoffen
De bedoeling is dat zoveel mogelijk inwoners van Culemborg een stukje stof inleveren. Met een kaartje erbij waarop staat wat dat stukje stof voor hen betekent. Wanneer alles verzameld is, worden er eerst foto’s van elk stofje met kaartje gemaakt. Daarna gaat Olga met vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de vlag maken.

Wanneer de vlag klaar is, wordt er een foto van gemaakt. Dat digitale bestand wordt dan weer gedrukt op een vlag. De gefotografeerde stoffen met verhaal worden gebundeld. De vlag en bundel kan iedereen dit najaar bestellen. De originele vlag krijgt een plek in het Stadskantoor van Culemborg.

Doe mee!

Wilt u dat uw stof straks in Culemborg mee-wappert als symbool van vrijheid? Lever dan een stukje stof in van max. 30 x 30 cm en een kaartje waarop het verhaal achter het stofje staat.

Inleveren kan van 1 juli tot en met 15 augustus 2020 bij:

  • Plus Giel Smits Koopmansgildeplein
  • Coop Chopinplein
  • Fysio vd Berge Zandstraat 78
  • Wereldwinkel ’t Jach
  • Bibliotheek/Weeshuis Herenstraat
  • Boekhandel Tomey Markt
  • Albert Heijn Boerenstraat

Meer info: olgasatelier@olgaellerman.nl