Gemeenteraden Culemborg en Vijfheerenlanden besluiten in gezamenlijke vergadering over bestemmingsplan Fort Everdingen

30 aug 2019
Op de grens tussen de provincies Gelderland en Utrecht en de gemeenten Culemborg en Vijfheerenlanden ligt Fort Everdingen. Als onderdeel van de Hollandse Waterlinie een waardevol onderdeel van onze historie en beeldbepalend voor het polderlandschap.

Fort Everdingen

Fort Everdingen maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie (aangelegd tussen 1815 en 1940) die loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. De Linie bestaat uit ruim vijftig forten en zes vestingsteden en is verbonden door ruim duizend militaire en waterbouwkundige objecten en het omliggende open landschap. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een Nationaal Landschap, aangewezen als grootste Rijksmonument van Nederland en staat op de voorlopige lijst van UNESCO Werelderfgoed. Doel is om in 2019 officieel de status van Werelderfgoed te bemachtigen.

Fort Everdingen bestaat uit een natuurterrein van 12 hectare met daarop een aantal gebouwen van militair-historische betekenis. Het fort werd in de 19de eeuw gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. 

Gezamenlijk belang

De colleges van de twee gemeenten hebben de afgelopen jaren samen opgetrokken om mogelijk te maken dat Fort Everdingen gerestaureerd wordt en dat het fort een historisch, toeristisch en recreatief element van belang is in de regio.

De twee gemeenteraden nemen samen op woensdag 4 september een besluit over het nieuwe bestemmingsplan. Omdat de gemeente- en provinciale grenzen letterlijk over het Fort lopen komen de gemeenteraden samen om in één vergadering te besluiten over het bestemmingsplan. Dat twee gemeenteraden op hetzelfde moment in één ruimte besluiten over eensluidende voorstellen is een bestuurlijk unicum. Zij doen dit graag om de verdere ontwikkeling van Fort Everdingen mogelijk te maken.