Gemeente stopt met commerciële horeca en evenementen in het stadhuis

22 dec 2021
De gemeente Culemborg stopt met het commerciële gebruik van het stadhuis als horeca- en evenementenlocatie. Het stadhuis blijft wel een trouwlocatie en een plek waar maatschappelijke activiteiten plaatsvinden. Door corona waren de horeca- en cateringactiviteiten al geruime tijd stopgezet of verminderd.

Na de renovatie van het stadhuis in 2012 heeft de gemeente een nieuw concept voor het stadhuis ontwikkeld onder de naam ‘Huis van de Stad’. Dit betekende dat naast de gebruikelijke activiteiten er ook een commerciële horeca-exploitant aan de slag is gegaan. Het stadhuis werd daarmee ook beschikbaar als evenementenlocatie voor feesten, evenementen en andere commerciële activiteiten.

De gemeente is verplicht om commerciële horeca-activiteiten om de zoveel jaar opnieuw aan de markt aan te bieden. Er is gesproken met meerdere (lokale) marktpartijen. Vooral vanwege beperkingen aan het gebouw gaven marktpartijen aan dat het niet mogelijk is het stadhuis marktconform in te zetten. Het stadhuis is bijvoorbeeld niet volledig beschikbaar door de vaste activiteiten van de gemeente en er is geen keuken aanwezig. De gemeente vindt dat commerciële activiteiten beter door de reguliere horeca- en evenementenlocaties verzorgd kunnen worden. Daarom heeft de gemeente besloten te stoppen met het commercieel beheer van het stadhuis en het weer zelf op te pakken.

De laatste beheerder heeft meer dan vijf jaren de catering en horeca verzorgd op het stadhuis. De beheerders van het Huis van de Stad geven aan: “Het waren vijf mooie jaren met veel leuke, verbindende activiteiten zoals de maandelijkse aanschuiftafels. Wij zijn de gemeente dankbaar voor de samenwerking en onze gasten voor hun trouwe bezoek en hopen hen in de toekomst op Huis Brakel te mogen verwelkomen.”

Het stadhuis is de plek waar Culemborgers elkaar al eeuwenlang ontmoeten. Hier ontstonden samenwerkingen tussen ondernemers, maatschappelijke organisaties, bewoners en de gemeente. Deze maatschappelijke functie blijft het stadhuis vanzelfsprekend behouden. De gemeente wil deze functie verder gaan versterken en gaat dit in de komende tijd uitwerken. In de tussentijd is het stadhuis beschikbaar als vergaderlocatie van de gemeenteraad en als trouwlocatie. Ook blijven maatschappelijke activiteiten zoals de aankomst van Sinterklaas en openstelling tijdens Open Monumentendag gewoon doorgaan.