Gemeente Culemborg hijst vandaag de Global Goals-vlag

25 sep 2019
Vier jaar geleden, 25 september 2015 namen de Verenigde Naties (VN) de Global Goals aan. De 17 doelen vormen tot 2030 een belangrijke wereldwijde agenda voor het oplossen van grote problemen in de wereld.

Problemen waar mensen internationaal, nationaal én lokaal mee te maken hebben. Als Global Goals Gemeente stelt de gemeente Culemborg de Global Goals centraal bij de projecten die de gemeente in het kader van internationale ontwikkeling subsidieert. Samen met Albert Visser en Joost Rensen van Stichting Betuwe Wereldwijd hees wethouder Joost Reus daarom vanochtend op het stadskantoor de Global Goals-vlag.

Internationaal van betekenis

Wethouder Joost Reus: “In Culemborg ondersteunen we initiatieven die internationaal bijdragen aan de Global Goals. In landen die dat niet of onvoldoende op eigen kracht kunnen.” Het gaat om doelen zoals geen honger, onderwijs voor iedereen, schoon water en sanitair, duurzame consumptie en productie. Maar ook duurzaam gebruik van de zeeën of gelijke rechten voor meisjes en vrouwen. Reus: “Het is bijzonder om te zien wat wij als kleine stad kunnen betekenen op plekken hier ver vandaan.” Uitgangspunt is dat de Culemborgse samenleving zelf bij de verschillende initiatieven betrokken raakt. Reus: “Dat kan op heel veel verschillende manieren. Stichting Betuwe Wereldwijd vind ik daar een heel mooi voorbeeld van.”

Betuwe Wereldwijd

In de werkplaats aan de Goilberdingerstraat knappen Culemborgers gereedschap, naaimachines, breimachines, fietsen en computers op. Alle opgeknapte producten worden verzonden naar ontwikkelingslanden. Ze komen daar terecht bij kleine opleidingscentra of andere organisaties die zich richten op armoedebestrijding en werkgelegenheid. Albert Visser: “Ons doel is dat een ieder op de wereld - jong of oud, man of vrouw - die een beroep wil leren of uitoefenen kan beschikken over goed gereedschap.” De werkplaats draait op zo’n 40 medewerkers. Een bont gezelschap van onbetaalde en een paar betaalde krachten. Joost Rensen: “Wij vinden het belangrijk om mensen een prettige werkplek te bieden. Ook aan mensen uit onze stad die ondersteuning nodig hebben om sociaal en maatschappelijk mee te kunnen doen.”

Interesse?

Wilt u meer weten over projecten op het gebied van duurzame internationale samenwerking? Of werkt u aan een project en bent u benieuwd of uw project voor subsidie in aanmerking komt? Op www.culemborg.nl/internationale-samenwerking vindt u alle informatie.

Hijsen van de vlag op Global Goals Dag
Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Gemeente Culemborg