Gehandicaptenparkeerplaats: zo werkt dat

17 sep 2019
Meneer van Staveren rolt zijn oude Renault 5 langzaam de parkeerplaats op. Met de vertrouwde steken in zijn rug en benen stapt hij uit de auto. Hij werpt een blik op het net geplaatste blauwe bord. Sinds een week heeft hij zijn eigen gehandicaptenparkeerplaats, waardoor hij zijn auto nu dichtbij huis kan parkeren.
bord_gpp
‘Rustig aan, dan breekt het lijntje niet’. Met dit motto schuifelt hij voorzichtig naar zijn voordeur. Terwijl hij de sleutel uit zijn zak haalt, krijgt hij een boze blik van de buurvrouw. Hij hoort haar bijna denken: ‘pfff, gehandicapt? Ik zie niet eens een rolstoel!’. Hij weet dat zijn buurvrouw sceptisch is over zijn toegewezen parkeerplek. Omdat zij altijd maar moet afwachten of ze ergens kan parkeren als ze thuis komt en hij nu altijd een plek voor de deur heeft. 

                                                                                                                                  

Gehandicaptenparkeerkaart

Als er soms weinig parkeerruimte in uw straat is, is het begrijpelijk dat het niet altijd een prettig bericht is als de buurman of buurvrouw een gehandicaptenparkeerplaats krijgt toegewezen. De gemeente Culemborg vindt het belangrijk dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. En actief kunnen meedoen in de samenleving. Daarvoor is ook mobiliteit nodig.

Dat betekent niet dat zomaar iedereen een gehandicaptenparkeerplaats kan krijgen. De aanvrager moet een bestuurders-gehandicaptenparkeerkaart hebben. Deze krijg je niet zomaar. Een arts van een onafhankelijk adviesbureau stelt een onderzoek in naar de medische noodzaak. De gemeente beslist met het medisch advies of de aanvrager een gehandicaptenparkeerkaart krijgt.

Een gehandicaptenparkeerkaart geeft je toestemming om één van de algemene gehandicapten parkeerplaatsen te gebruiken. Of om een persoonlijke gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aan te vragen. Ook daar zitten eisen aan vast.

Persoonlijke gehandicaptenparkeerplaats

Niet elk stukje straat komt bijvoorbeeld in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken. De bestuurder moet minstens een half jaar een bestuurders-gehandicaptenparkeerkaart bezitten. Hij mag geen parkeergelegenheid op eigen terrein hebben. En de parkeerplaats mag geen negatieve gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid en doorstroming van het verkeer. In sommige situaties komt er een algemene gehandicaptenparkeerplaats in plaats van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken. Die keuze hangt af van de situatie in de straat en de buurt.

Meer weten?

Kijk op https://www.culemborg.nl/parkeren

Samen op weg naar veilig verkeer in Culemborg.