Geen grote incidenten tijdens jaarwisseling in Culemborg

1 jan 2022
De jaarwisseling in Culemborg is verlopen zonder grote incidenten. Ondanks het landelijke vuurwerkverbod werd er wel, net als op veel plekken in Nederland, veel vuurwerk afgestoken.

De brandweer moest op oudjaarsavond twee keer uitrukken voor een autobrand en een kleine brand bij een sportlocatie op de Parklaan. Na middernacht was er een aantal buitenbranden waaronder de kerstboom op de Markt. Er zijn meldingen gemaakt van diverse andere incidenten. Zoals een aantal opgeblazen prullenbakken, vernieling van een winkelruit in de binnenstad, een verkeersbord, een abri en verkeerszuilen.

Burgemeester Gerdo van Grootheest: ’Deze jaarwisseling was door de coronamaatregelen voor de tweede keer op rij weer anders dan normaal. Veel Culemborgers hebben het thuis in kleine kring gevierd. Er was helaas materiële schade door vandalisme en vuurwerk. Gelukkig geen persoonlijke verwondingen. Mijn grote dank gaat ook uit naar alle medewerkers van de hulpdiensten die zich deze jaarwisseling weer enorm ingezet hebben voor onze veiligheid.

Ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat sommigen de jaarwisseling aangrijpen om alle remmen los te gooien, dingen kapot te maken en een vuurwerkverbod te negeren. Dat verbod was niet voor niks (de druk op de ziekenhuizen niet verder te laten toenemen). Laat staan het geweld tegen hulpverleners op diverse plekken in Nederland. Daar staat gelukkig een grote groep inwoners tegenover die er gewoon een rustige en gezellige jaarwisseling van heeft gemaakt.'