Extra regionale maatregelen en noodverordening

Extra regionale maatregelen Het aantal besmettingen in de regio loopt hard op. Dat betekent dat we snel moeten ingrijpen. De veiligheidsregio Gelderland –Zuid heeft samen met 7 andere veiligheidsregio’s van het rijk de aanwijzing gekregen tot ‘zorgelijke’ regio.

Net als vorige week de 6 veiligheidsregio’s in het westen van het land. Deze zorgelijke regio’s  nemen extra maatregelen om verspreiding te voorkomen en kwetsbare groepen te beschermen.

Dit zijn de extra maatregelen die vanaf zondag 27 september 18 uur  ook in Gelderland-Zuid gelden: 

Horeca
-vanaf 0.00 uur ’s nachts geen nieuwe bezoekers
-vanaf 0.00 uur ’s nachts gaat de muziek uit
-vanaf uiterlijk  1.00 uur dicht
-afhaalrestaurants sluiten uiterlijk 2.00 uur (geen verkoop van alcohol na 1.00 uur)

Samenkomsten
-geen gezelschappen van meer dan 50 personen zowel binnen als buiten (uitzonderingen voor scholen, uitvaarten, religieuze bijeenkomsten, etc kijk voor de uitzonderingen op rijksoverheid.nl/coronavirus)
-meldplicht voor organisaties bij samenkomsten met meer dan 50 personen (kijk voor de uitzonderingen op rijksoverheid.nl/coronavirus) Het formulier vind u op www.vrgrz.nlhttps://www.vrgz.nl/voor-inwoners/meldformulier-bijeenkomsten/
-bij bezoek thuis geldt maximaal 6 personen

Kort en duidelijk
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/vraag-en-a...

 

Noodverordening

De voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, drs. H.M.F. Bruls, heeft de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Gelderland-Zuid aangepast en vastgesteld. Deze noodverordening geldt vanaf 18 september 2020 in de gemeente Culemborg.

Lees de noodverordening vanaf 18 september 2020

De eerdere Noodverordening Coronavirus Veiligheidsregio Gelderland-Zuid van 21 augustus 2020 is hiermee ingetrokken. De noodverordening is aangepast op een paar details als het gaat om de introductie van studenten. Lees over eerdere noodverordeningen op www.crisisglz.nl.

Wat zijn de belangrijke punten voor Culemborg?

 • De horeca werkt voor binnen én buiten, ongeacht de omvang van de horecagelegenheid en het aantal bezoekers, op basis van reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Daarnaast worden alle bezoekers gevraagd om hun naam- en contactgegevens achter te laten. Alleen de GGD kan deze informatie opvragen.
 • Bij constatering van bronbesmetting door GGD, legt de voorzitter van de veiligheidsregio een sluiting van maximaal 14 dagen van recreatieve instellingen (zoals horecaondernemingen, theater, musea) op.
 • Reizigers uit risicogebieden laten zich testen en gaan thuis 10 dagen in quarantaine.
 • De voorzitter van de veiligheidsregio heeft de mogelijkheid om maatregelen te treffen om brandhaarden van het coronavirus te voorkomen en onder controle te krijgen. Deze lokale en regionale maatregelen richten zich op de naleving van de basisregels en op het voorkomen van drukte zodat het virus zich niet verder verspreidt. Ook de gemeente Culemborg treedt bij overtredingen en het expres negeren van coronamaatregelen streng op.

Neem zelf verantwoordelijkheid

Niemand wil terug naar overvolle ic’s of landelijke lockdownmaatregelen. Daarom een oproep aan iedereen, jong en oud, om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Het kabinet geeft een aantal dringende adviezen. 

Basisregels

Leef de basisregels na:

 • Houd 1,5 meter afstand. Ook bij bezoek thuis!
 • Was vaak uw handen. 
 • Blijf weg van drukke plekken. 
 • Klachten? Blijf thuis en laat jezelf testen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis. 

Voor thuis

Het dringend advies geldt om thuis, in huis of in de tuin, maximaal 6 mensen te ontvangen. 
Houd 1,5 meter afstand van elkaar. Kinderen tot 12 jaar tellen niet mee. En mensen die in uw huis wonen, tellen ook niet mee. Vraag uw bezoek of ze geen koorts of verkoudheid hebben.

Feestjes voor grote groepen

Vier feestjes voor grote groepen liever ergens in een zaal. Dan gelden de volgende regels:

 • Iedereen heeft een vaste zitplaats.
 • Bij aankomst krijgen bezoekers vragen over hun gezondheid. Bijvoorbeeld of ze koorts hebben. Of verkouden zijn.
 • Bezoekers geven hun adres en telefoonnummer op.

Terug van vakantie

Komt u terug uit een risicogebied? Laat uzelf dan testen. En ga 10 dagen in quarantaine. 

Weer naar school

De Culemborgse scholen doen er alles aan om les te kunnen geven in een veilige omgeving. Hulp van ouders en leerlingen is daarbij nodig:

 • Kinderen en jongeren met klachten blijven thuis.
 • Heeft iemand in het gezin corona? Ook dan blijven leerlingen thuis.

Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Lees de maatregelen op www.rijksoverheid.nl in eenvoudige taal. 
Over de dringende adviezen kunt u in eenvoudige taal hier verder lezen.