Eikenprocessierups

28 apr 2020
Momenteel heeft heel Nederland te maken met de eikenprocessierups. Ook Culemborg heeft last van de rups. De rups komt voor, zoals de naam al zegt, in eikenbomen. In de maanden mei, juni en juli gaan ze ’s nachts groepsgewijs -in processie- op zoek naar voedsel (eikenbladeren).
pas_op_processierups
De rups heeft brandharen. Contact daarmee kan de huid, ogen en luchtwegen irriteren. Vermijd contact met de rups. De brandharen kunnen ook op de grond rondom de eikenboom liggen. Ga daarom niet tegen de boom of onder de boom zitten.

Wat te doen bij contact met de rups of brandharen?
  • Strip de huid met plakband om de haren te verwijderen.
  • Spoel uw huid met lauwwarm water goed af.
  • Niet wrijven of krabben.
  • Smeer de huid goed in met een verkoelende, verzachtende zalf met ingrediënten als aloë vera of calendula.
  • De klachten gaan met ca. 2 weken vanzelf over.
  • Bel bij oogklachten of allergische klachten uw huisarts.

Wat doet de gemeente?

In overleg met de Natuur- en Vogelwacht is op een aantal locaties gespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Afweging voor de locaties hierbij is de risico’s voor de volksgezondheid en het biologisch/ecologisch belang.

Verder bestrijdt de gemeente de eikenprocessierups door middel van het wegzuigen van de nesten. Dit doet de gemeente zowel in de bomen in de openbare ruimte, maar ook bij particuliere bomen.

Koolmeesnesten

Op de Lange Dreef zijn koolmeesnesten geplaatst. Deze vogelsoort is de natuurlijke vijand van de eikenprocessierupsen. De vogels eten ze op. Kinderen hebben op school de koolmeesnesten gemaakt. De NVWC heeft de nestkasten opgehangen en monitoort of ze behuisd gaan worden. De gemeente heeft struiken gepland onder de bomen waardoor de koolmezen daar beter kunnen leven.
Deze proef met de koolmeesnesten is een initiatief van een bewoonster. Samen met NME Culemborg, de gemeente, NVWC, aannemers en stadswerkplaats is dit plan uitgewerkt en uiteindelijk uitgevoerd.

Heeft u of ziet u de eikenprocessierups of een nest hiervan in een eikenboom? Meld dat dan bij onze meldlijn. Dat kan via de MijnGemeente App, telefoonnummer 0345 477 700 (binnen kantoortijden) of per e-mail naar info@culemborg.nl.