Dodenherdenking 2021

29 apr 2021
Op 4 mei herdenken wij ieder jaar de slachtoffers die waar dan ook ter wereld zijn gevallen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Ook dit jaar kan de herdenking, door het coronavirus, niet plaatsvinden zoals het altijd gebeurt.

Er is helaas geen bijeenkomst in de RK Barbarakerk en ook geen stille tocht. Bij de plechtige herdenking bij de monumenten op de begraafplaats op de Achterweg is alleen de burgemeester en een paar vertegenwoordigers van Culemborgse organisaties aanwezig. Zij gaan, namens de Culemborgs samenleving, bloemen en kransen leggen bij de monumenten. Samen staan zij stil om de doden te herdenken.

De bloemstukken en kransen blijven daarna nog een aantal dagen liggen, zodat iedereen op een ander moment de slachtoffers van oorlogsgeweld kan herdenken bij de monumenten.

Een fotograaf maakt foto’s van deze besloten bijeenkomst. De foto’s worden op verschillende kanalen geplaatst.  

In Culemborg wordt de dodenherdenking jaarlijks georganiseerd door de stichting Culemborg en Oranje met medewerking van de gemeente. Beiden hopen dat volgend jaar de dodenherdenking weer samen met u gevierd kan worden. 

Herdenkingsvoorstelling

Op 4 mei is er een bijzondere theaterregistratie van de voorstelling Kruipruimte boven de deur. De voorstelling gaat over Culemborg in de Tweede Wereldoorlog. Drie Culemborgers vertellen wat ze tijdens de oorlog hebben meegemaakt en hoe ze die zijn doorgekomen. De joodse Maurits Gans, die ondergedoken zat, Wilhelmina Kap, die onderduikers onderdak bood en Lenie van der Linden, koerierster.

Landelijk zijn in 80 gemeenten ruim honderd voorstellingen gespeeld. Voor het eerst doet Culemborg hieraan mee. De voorstelling in de Gelderlandfabriek is een samenwerking van Stichting Kunstprojecten Culemborg (KuCu) en Theaternetwerk Surpluus.

Voorstellingen:

  • 4 mei 21.00 uur via SRC tv: Ziggo kanaal 36 of 47, KPN kanaal 1382
  • 4 mei 21.00 uur via www.KuCu.nl - de voorstelling is 20 minuten van te voren toegankelijk
  • De uitzending is na 4 mei ook nog te zien via www.KuCu.nl.

De voorstellingen zijn gratis.