De ‘engel van Culemborg’ maakt indruk

11 jan 2021
“Alleen maar positieve reacties. Geweldig dat het zo heeft uitgepakt”, zijn reacties van de partijen die de engel van Culemborg hebben bedacht en gerealiseerd. “Heel bijzonder om in korte tijd samen zoiets moois te bereiken.

En dan hebben we het niet alleen over het monument dat met verlichting tijdelijk in een engel veranderde. Maar ook dat veel mensen bereid waren om tegen low budget mee te werken dit te realiseren. En natuurlijk de saamhorigheid onder de bewoners door de kartonnen engel voor het raam te hangen. Zo leuk om te zien als je door de stad fietste.”

De engel van Culemborg

Het is Culemborg weer gelukt om te kijken naar wat wel kan. Door het coronavirus kon de nieuwjaarsbijeenkomst 2021 van de gemeente Culemborg niet doorgaan. Dus wilde de gemeente een alternatief. Hiervoor zocht ze contact met kunstenaarscollectief De Vrijstad Drukker. Met het verzoek een mooie actie te bedenken om de inwoners een hart onder de riem te steken. En de saamhorigheid te versterken. Dat werd de engel van Culemborg.

“We vonden het idee van de engel best gewaagd”, vertellen Anne van der Weg en Arjan Middelkoop van het collectief. “Om de engel te realiseren was veel en goede samenwerking nodig. Het blijkt maar weer dat veel lokale partijen iets extra’s willen doen voor hun stad en inwoners. De engel is echt van Culemborg geworden. Mensen vragen al of hij er volgend jaar weer is. Wij hebben daar al plannen voor, maar we weten natuurlijk nog niet of we die weer mogen uitvoeren.”

Licht

Robert van Hees, van SLR Theatertechniek, hoefde niet lang na te denken toen Anne aan hem vroeg mee te werken aan het engelproject. “Al heel snel kwam ik er achter dat de lijst van beperkingen lang was. Dus toen vooral gekeken naar wat wel kon. Mijn elektrotechnische achtergrond kwam daarbij goed van pas. Het hoofd van de engel kon alleen maar als we ledverlichting gebruikten. Dan moet je afwachten hoe dat bij de rest past. Het resultaat overtrof mijn stoutste verwachtingen.“

Montage

Voor de montage werd Montagebedrijf Centraal Nederland (MCN) benaderd. “Toen de vraag bij de directie van MCN binnenkwam, was de bereidheid om mee te denken en mee te doen groot”, vertelt hoofdmonteur Gose de Leeuw. “Een mooie klus om te kijken hoe we het hoofd van de engel – 3,5 meter doorsnede - goed en veilig op het monument krijgen."

"Na gesprekken met de Arjan en Anne ben ik gaan kijken en gaan rekenen naar de technische mogelijkheden. En ben op zoek gegaan naar een hoogwerker en ver-reiker. Geweldig om zoveel medewerking te krijgen. Want alleen samen krijg je dit voor elkaar. Na de storm bleek alles nog heel. Dan ben je trots op je mensen. En natuurlijk trots als je hoort dat zoveel Culemborgers alleen maar positief hebben gereageerd.”

Op 7 januari brandde de engel voor het laatst. Op 8 januari is hij weer gedemonteerd.
 


Met de in 1868 opgeleverde spoorbrug schreef Culemborg geschiedenis. Dit was jarenlang de langste spoorbrug van Europa, met een overspanning van 154 meter. Het gebruikte materiaal was smeedijzer, gietijzer en staal. De brug was een zeer belangrijke verbinding tussen Utrecht en ’s-Hertogenbosch over de rivier de Lek. In 1983 is de brug gesloopt en vervangen door een meer eigentijdse brug. In de uiterwaarden staat een monument van steen en staal ter herinnering aan de geschiedenis van de eens zo beroemde brug. Het bestaat uit twee delen van de oude overspanning.

(bron: www.openmonumentendag.nl)