De Engel komt weer

8 dec 2021
Het monument aan de spoorbrug over de Lek verandert tot 6 januari 2022 in een Engel. Burgemeester Gerdo van Grootheest, kinderburgemeester Jedidja Jansen en kinderwethouder Fiene Lammertink zijn erbij als de verlichting op 15 december om aan gaat.

Bekijk de video over de opbouw van de Engel

Vorig jaar brandde de Engel voor de eerste keer. Vanwege corona wilde de gemeente inwoners, ondernemers en maatschappelijke- en culturele organisaties een hart onder de riem te steken. Maar ook iets bedenken om de saamhorigheid te versterken. Hiervoor benaderde de gemeente kunstenaarscollectief en stadmakers De Vrijstad Drukker. Die kwam met het idee van de Engel en dat bleek een succes. Veel mensen vroegen of de Engel jaarlijks terug kon komen. Dit jaar lukt dat in ieder geval.

“Heel gaaf dat de Engel terugkomt”, vindt Arjan Middelkoop van het kunstenaarscollectief. “Ook mooi dat we samen iets hebben bedacht dat een grote groep mensen aanspreekt. Ik ben er trots op dat we misschien wel een traditie in het leven hebben geroepen. Culemborg heeft de grootste Engel van Nederland. Welke gemeente kan dat nu zeggen?”

Er is een strakke planning om de Engel in 1 dag weer op de plek te krijgen. Er is al gekeken of hij er kan blijven staan. Technisch levert dat echter problemen op. ”Bovendien is dat esthetisch niet correct”, vindt Middelkoop. “De Engel is er voor de donkere dagen. De overige tijd is het een prachtig monument dat innovatie, verbinding en duurzaamheid uitstraalt. Dat moet zo blijven.”

Inwoners over de Engel

Denise: ‘De Engel breng gezelligheid en vooral een positief gespreksonderwerp’.

Kris: ‘Mensen krijgen een goed gevoel tijdens deze donkere dagen van lichtjes. Mooi dat wij hier in Culemborg de Engel hebben die daar een bijdrage aan levert’.

Frans: ‘De Engel brengt ons in Culemborg samen maar dan op afstand’.  

Laurens: ‘Het zorgt voor verbroedering in onze stad en een lichtpuntje in onze nog steeds grauwe tijden’.

John:  ‘Als wij onze dagelijkse avondwandeling maken over de Goilberdingerdijk, dan genieten wij van de mooie vergezichten. In de donkere maanden van het jaar is het zicht ‘s avonds natuurlijk wat minder. Maar tijdens de feestdagen is het geweldig om de ‘Kerstboom van Lopik’ en de ‘Engel van Culemborg’ te zien branden. Twee mooie licht iconen waar we tijdens de feestdagen collectief van kunnen genieten’.