Culemborg heeft Schotse ruit

1 mei 2019
Dankzij Arno van der Linden (Culemborg, 1966) heeft Culemborg een eigen tartan (Schotse ruit). Hij nam het initiatief om een Culemborgse ruit te ontwerpen en te laten maken. Hij heeft er zelf al een kilt en een stropdas van. Burgemeester Gerdo van Grootheest kreeg ook een stropdas op Koningsdag.

Arno is een fervent bezoeker van de Highland Games en Keltische festivals. Tien jaar geleden liet hij een kilt voor zichzelf maken. “Ik houd erg van de kleur paars. Dus dat werd de hoofdkleur. Ook in mijn tweede kilt komt veel paars voor. Vorig jaar kwam ik op het idee om een Culemborgse ruit te ontwerpen voor Culemborg 700. Het was te kort dag om hem op tijd klaar te hebben. Op Koningsdag 2019 is het gelukt om de Schotse ruit officieel te laten zien.”

Voor het koppelen van een tartan aan een stad, moet er toestemming zijn van de burgemeester. Van Grootheest heeft daar alle medewerking aan gegeven. Uit de brief: ‘Wij hebben kennis genomen van uw ontwerp voor een tartan, waarin elementen van de Culemborgse geschiedenis naar voren komen. U wilt dit ontwerp officieel laten registeren bij the Scottish Register of Tartans. Hierbij geven wij u met genoegen de goedkeuring om de door u ontworpen tartan te laten registeren onder de naam “Culemborg” (of Kuilenburg/Kuylenburgh)’.

Van Grootheest: “Als derde stad in Nederland heeft Culemborg nu ook een eigen Schotse tartan. En wat voor een: donkerblauw van de blauwlappen, lichtblauw van de Lek, rood-geel van de Culemborgse vlag en brons van de papklok. Dank aan Arno van der Linden voor dit mooie initiatief.”

Wie interesse heeft in de Culemborgse ruit kan mailen naar kuilenburgtartan@gmail.com.