Culemborg blijft streven naar een prettige en veilige jaarwisseling

01 januari 2024
- nieuws

Afgelopen nacht hebben de meeste Culemborgers oud en nieuw veilig en prettig kunnen vieren. Maar het was ook een nacht waarin het afsteken van vuurwerk diverse branden heeft veroorzaakt. Op de avond en in de nacht zijn er meerdere meldingen geweest.

Het betrof kleine straatbranden, maar ook twee keer een vernieling door vuurwerk aan een voertuig en van een heg die in de brand stond. Ook dit jaar zijn er afvalbakken vernield. De komende dagen wordt verder uitgezocht welke publieke eigendommen nog meer beschadigd zijn.

Jongeren

Op verschillende plekken, zoals het Chopinplein en het Koopmansgildeplein verzamelden groepen jongeren die met het afsteken van vuurwerk overlast veroorzaakten. Door een aantal keren deze locaties met politieauto’s te controleren is dit uiteindelijk gestopt. Er zijn geen jongeren staande gehouden, maar we blijven kijken naar mogelijkheden om overlast van jongeren te verminderen.

Branden

Aan het begin van de avond is er een straatbrand geblust aan de Middelcoopstraat op het kruispunt van de Van Hoogendorpstraat. Vlak daarna ontstond op dat punt opnieuw een straatbrand. Ook aan de Stellingmolenweg en Schoolhof West zijn er straatbranden geweest. Aan de Thijsselaan werd rond vijf uur ’s nachts een melding gedaan van een heg die in brand stond.

'De meeste Culemborgers hebben er een mooie en gezellige avond van gemaakt. Het blijft echter zo onnodig dat er ook inwoners zijn die incidenten en schade veroorzaken tijdens de jaarwisseling. Hoewel niet zonder uitdagingen, getuigt het van de kracht van onze gemeenschap dat dit evenement op de meeste plekken prettig verloopt. We blijven streven naar een veilige en feestelijke jaarwisseling voor ons allen. Heel veel dank aan de inzet van onze hulpdiensten!' aldus burgemeester, Gerdo van Grootheest.

Het evenement van het jaar

De jaarwisseling verliep op de meeste plekken prettig en veilig. Dit is dankzij onze hulpdiensten politie, brandweer en ambulance. Zij staan iedere dag paraat, maar zijn bij dit soort evenementen nog meer voorbereid, en vaak ook harder nodig. Net als de jongerenwerkers die ieder jaar diverse activiteiten organiseren zowel in de week ervoor als tijdens de oudjaarsavond.

Onderzoek

Het afgelopen jaar is er een onderzoek geweest over hoe Culemborgers de jaarwisseling ervarenexterne-link-icoon. Hierdoor zijn er extra maatregelen genomen om de nieuwjaarswisseling zo goed mogelijk te laten verlopen. We blijven ook komend jaar met elkaar in gesprek over hoe oud en nieuw een feest wordt voor zoveel mogelijk Culemborgers.