Crisisnoodopvang aan de Bellweg start deze week

14 jun 2022
Er wordt hard gewerkt aan de inrichting voor de noodopvang van het pand aan de Bellweg. Donderdag 16 juni kunnen de eerste vluchtelingen opgevangen worden. We komen hiermee tegemoet aan de vraag van de rijksoverheid om het aanmeldcentrum van het COA in Ter Apel te ontlasten. Daarna wordt dit een ontvangst- en doorstroomlocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne.

In totaal ontvangen we twee weken ongeveer 150 vluchtelingen en gaat het om mensen die op dit moment niet terecht kunnen in de noodopvang in Ter Apel. Om hun verblijf aan de Bellweg zo prettig mogelijk te maken, worden faciliteiten aangebracht zoals het aanleggen van een extra rioleringspijp, mobiele douches en toiletten. De inrichting is sober maar biedt deze vluchtelingen in ieder geval de mogelijkheid een plek te hebben waar ze tot rust kunnen komen en waar ze in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien.

‘De afgelopen weken is er door velen ontzettend hard gewerkt om de opvanglocatie voor vluchtelingen op deze korte termijn gereed te maken. De laatste werkzaamheden worden op dit moment verricht en vrijwilligers staan in de startblokken om de vluchtelingen te begeleiden in de opvang. Ik vind het mooi dat wij in Culemborg tijdelijk een veilig onderdak kunnen bieden voor hen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.’ aldus burgermeester Gerdo van Grootheest.

Locatie
Voor het realiseren van een vluchtelingenopvang in onze stad zijn sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne meerdere panden bekeken. De gemeente heeft gesprekken gevoerd met makelaars en pandeigenaren. Veel leegstaande panden zijn niet mogelijk omdat die op korte termijn niet geschikt te maken zijn voor het verblijf van mensen of omdat eigenaren niet wilden meewerken. De Bellweg 2 is een locatie die omgebouwd kan worden tot een crisisnoodopvang. Het Rijk financiert de crisisnoodopvang op basis van declaraties.

Vrijwilligers gezocht
Om de vluchtelingen van de benodigde zorg te voorzien, werkt de gemeente ook samen met verschillende vrijwilligersorganisaties zoals het Rode Kruis, vluchtelingenwerk en ELK Welzijn. Wilt u ook een bijdrage leveren? Neem dan contact op met info@elkwelzijn.nl.

Veel gestelde vragen
Voor meer informatie heeft de gemeente een veel gestelde vragen rubriek geplaatst op culemborg.nl/crisisnoodopvang