Contact met gedupeerde Culemborgse gezinnen van de toeslagenaffaire

15 Feb 2021
Tussen 2005 en 2019 heeft de Belastingdienst duizenden ontvangers van kinderopvangtoeslag onterecht als fraudeur aangewezen. Daardoor kregen ouders geen kinderopvangtoeslag meer en moesten zij de toeslagen terugbetalen. Veel gezinnen kregen daardoor financiële problemen.
Hersteloperatie toeslagen
Ook in Culemborg zijn gezinnen bekend die zich als gedupeerde bij de Belastingdienst hebben gemeld. De gemeente legt via het sociaal wijkteam contact met hen. Om te kijken of zij, na alles wat er is gebeurd, nog ergens hulp bij kunnen gebruiken. Vooralsnog zijn van 19 Culemborgse gezinnen de contactgegevens bekend.

 

Verkrijgen van persoonsgegevens

Het heeft even geduurd voordat de gemeente over de persoonsgegevens kon beschikken. Wethouder Collin Stolwijk: “Toen de VNG begin van de maand met de mogelijkheid van een machtingsbesluit kwam om de gegevens snel van de Belastingdienst te krijgen, hebben we hiervan direct gebruik gemaakt.” Hierdoor werd het mogelijk om persoonlijk met de gezinnen in contact te komen. Stolwijk: “Nu kunnen we getroffen gezinnen actief hulp en ondersteuning aanbieden. Afgestemd op hun situatie en wensen.”

Aanmelden voor de herstelregeling

In december is aangekondigd dat gedupeerde ouders € 30.000 euro krijgen als compensatie. Dat bedrag wordt uitgekeerd aan ouders die bij de Belastingdienst bekend zijn als gedupeerde. Gedupeerde ouders die nog niet bekend zijn en geen contact hebben gehad met de Belastingdienst, moeten zich zelf aanmelden bij de Belastingdienst voor de herstelregeling. Dat kan via de website van de Belastingdienst. Of bel naar 0800 2 358 358. Als u uw gezin aanmeldt bij de Belastingdienst, raadt de gemeente u ook aan om contact te zoeken met het sociaal wijkteam van de gemeente Culemborg. Samen kijken we dan wat we voor u kunnen betekenen.