Burgemeester van Culemborg sluit winkel na aantreffen drugs

29 mrt 2019
De burgemeester van Culemborg heeft besloten een winkel aan de Kapelhof in Culemborg te sluiten nadat de politie daar bij een controle een grote hoeveelheid (hard)drugs aantrof.

De politie voerde de controle op donderdagmiddag uit. De burgemeester heeft daarna op donderdagavond, op grond van artikel 13B van de Opiumwet, het deel van het pand waarin de winkel gevestigd was voor onbepaalde tijd gesloten.

De aanleiding van de controle was de in beslagname van een zogenoemd cash center. Dat gebeurde in het kader van een landelijke actie. De gemeente Culemborg werkt samen met politie en openbaar ministerie in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. De aanpak van ondermijning is een van de prioriteiten als het gaat om veiligheid in de stad. De integrale aanpak is gericht op de inzet van preventieve, bestuursrechtelijke, privaatrechtelijke, fiscale en/of strafrechtelijke instrumenten.

Bij de controle vond de politie duizenden pillen, cocaïne en materialen waarvan bekend is dat ze gebruikt worden voor drugshandel. Een 61-jarige vrouw uit Culemborg is aangehouden. De politie onderzoekt de zaak en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Ondermijning

Bij ondermijnende criminaliteit is er meestal sprake van verwevenheid van onder- en bovenwereld. Legale structuren worden dan gebruikt voor illegale activiteiten. Voorbeelden zijn burgers of bedrijven die crimineel geld witwassen of frauderen met vastgoed, overheidssubsidies of aandelen, wietplantages op zolder of XTC-labs in woonwijken. Vaak ligt er een link met zaken als cybercrime, drugshandel en mensenhandel. Ondermijnende criminaliteit vormt een bedreiging voor de integriteit van de samenleving.