Boodschap van burgermeester Gerdo van Grootheest

21 jul 2020
De zomer is begonnen. Het jaar alweer voor de helft om. Wie had aan het begin van 2020 kunnen bedenken wat dit jaar voor ons in petto had?

Het coronavirus zette ons leven op zijn kop. Lang bleven we thuis. Scholen gingen dicht. Horeca en culturele instellingen sloten hun deuren. Evenementen werden afgelast. Geen bezoek meer aan opa of oma in het verzorgingshuis. Een streep door dat feest van familie of vrienden waarnaar je zo had uitgekeken. Het liep allemaal anders. We moe(s)ten 1,5 meter afstand houden. Wat in de praktijk soms voelde als 1,5 kilometer.

Sommige Culemborgers kennen door deze tijd groot verdriet. Doordat iemand in hun omgeving overleed. Mensen werden angstig. En wisten niet goed hoe ze met de situatie om moesten gaan. Gezinnen bleven thuis. Voor veel ouders betekende dat een combinatie van thuiswerken en les geven. Dat gaf soms stress. En zorgde ook voor nieuwe inzichten. Ik weet ook dat sommigen genoten van de rust die ontstond door wegvallende verplichtingen. Of dat anderen juist veel moeite hadden met alle regels en inperking van vrijheden. Gevoelens die er allemaal mogen zijn.

Ik heb een stad gezien die ongelofelijk krachtig, weerbaar en tegelijk kwetsbaar is. Er ontstonden mooie initiatieven waarbij we omkijken naar elkaar. In het bijzonder naar stadsgenoten die kwetsbaar zijn. Zorgmedewerkers, politieagenten en handhavers staan dag en nacht voor ons klaar. Ondernemers laten zich van hun creatiefste kant zien. Hoe moeilijk soms ook. Scholen pasten zich zo ongeveer wekelijks aan de omstandigheden aan. We hebben laten zien dat we in moeilijke en onzekere tijden de handen ineen slaan. Dat zit in onze genen. Al eeuwenlang sta je er in Culemborg niet alleen voor. Zeker in tijden van nood. Dat maakt mij ongelofelijk trots.

Corona is nog niet voorbij. Het virus is er nog steeds. Komt er een tweede golf? Vinden onderzoekers snel een vaccin? Wat zijn de gevolgen voor bijvoorbeeld ondernemers? Wanneer kunnen we de 1,5 meter loslaten? We weten het niet precies. Ik ook niet. Wat ik wel weet is dat wij alles aankunnen zolang we het samen blijven doen.

Aan het begin van de zomer van 2020 wens ik alle Culemborgers - wat uw situatie op dit moment ook is - het allerbeste toe. Heb het goed met elkaar.
Samen zijn wij Culemborg!

Gerdo van Grootheest
burgemeester van Culemborg