Bericht van de burgemeester

21 okt 2020

Beste Culemborgers,

Afgelopen week voelde een beetje als afgelopen voorjaar. Toen, van de één op de andere dag, een groot deel van het normale leven werd stilgelegd. Veel Culemborgers hebben afgelopen maanden hun uiterste best gedaan. Dat was en is top. En dat viel echt niet altijd mee. Het aantal coronabesmettingen in Nederland, en ook bij ons, neemt flink toe. Dat moet stoppen. En dus sloten deze week horecazaken hun deuren weer, zijn sportkantines dicht en mogen volwassenen in teamsporten niet samen sporten.

In de discussie op straat en op Facebook wordt veel gesproken over de regels. "Waarom mag dit niet?", "Waarom mag die sector wel open blijven?" en: "De ene regel is in strijd met de andere regel!". Ik denk dat als we maar over de regels blijven discussiëren, we misschien wel eens vergeten waarover het eigenlijk ook weer ging.

Het coronavirus maakt mensen ziek. De één een beetje, de ander heel erg. Met nogal eens serieuze klachten die nog maanden kunnen aanhouden. Er gaan ook mensen aan dood. Als er veel coronapatiënten in het ziekenhuis liggen, is er minder plaats voor de 'gewone' gezondheidszorg. Met alle gevolgen van dien. Mensen met een kwetsbare gezondheid houden soms al maanden contact met anderen af, om besmetting te voorkomen. En ondernemers en sportverenigingen moeten hun deuren noodgedwongen sluiten. Om dit alles gaat het, hier doen we het voor.

Door ons aan de regels te houden voorkomen we dit. Door de 1,5 meter afstand te houden, door je handen te wassen, door drukte te vermijden, door thuis te werken, door een mondkapje te dragen. Dit doen we om ervoor te zorgen dat anderen niet ziek worden of doodgaan. Om patiënten de zorg te laten krijgen die ze nodig hebben. Om onze ondernemers te laten ondernemen. Door ons aan de regels te houden, zorgen we voor onszelf. En misschien nog wel meer voor de mensen om ons heen.

De komende weken gaan weer bijzonder zijn. Mijn dank is groot richting al die Culemborgers die er ondanks alles toch de schouders onder blijven zetten. Ik wil alle vrijwilligers van de sportverenigingen en de horecaondernemers een hart onder de riem steken. Jullie staan er niet alleen voor. Als wij ons samen aan de maatregelen houden, krijgen we corona er weer onder. Pas goed op u zelf. En kijk om naar uw naasten. Want in Culemborg staan we voor elkaar klaar! 

Met vriendelijke groet,
Gerdo van Grootheest
Burgemeester van Culemborg