Bericht van de burgemeester

24 mrt 2020

Burgemeester Van Grootheest sprak via een videoboodschap de Culemborgers toe. Op deze pagina leest u wat hij zei.

afbeelding van video Gerdo van Grootheest
Beste Culemborgers,

Wat een ongelooflijke situatie zijn we in terechtgekomen. Met alle gevolgen van het coronavirus en alle maatregelen die dat bij ons brengt.

Ik leef heel erg mee met de Culemborgers die op dit moment ziek zijn. Die verpleegd worden in het ziekenhuis of thuis. Ik wens hen heel veel beterschap toe en hun familie veel sterkte.

De rijksoverheid heeft een aantal maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus zo goed als mogelijk te beperken. Ik roep alle Culemborgers op: houd u alstublieft aan die richtlijnen. Ze zijn er niet voor niks, ze zijn niet vrijblijvend. Laten we ze opvolgen. Het is de enige manier om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

En ik roep u ook op: ga geen voedsel hamsteren. Het is echt niet nodig, er is meer dan genoeg. En u benadeelt er andere mensen mee. Die daardoor terecht komen voor lege schappen in de winkels.

We weten tegelijkertijd dat de gevolgen gigantisch zijn van alle maatregelen die zijn afgekondigd. Denk aan al die horecaondernemers die hun deuren hebben moeten sluiten. Zzp'ers die op dit moment thuis zitten. Of de Voedselbank, die op dit moment geen voedsel krijgt.

En ik wil tegen hen zeggen: Wij staan naast u. We laten u niet in de steek.

Op dit moment werken veel mensen met man en macht om zorg te bieden. En om onze samenleving te laten draaien. Denk aan alle medewerkers in de ziekenhuizen. De medewerkers van de GGD, politieagenten, maar ook mensen die het vuilnis gewoon blijven ophalen. En de medewerkers van de supermarkten. Ik heb ongelooflijk veel respect voor het werk dat jullie voor ons doen. De zorg voor de zieken, zodat onze samenleving kan blijven doordraaien. Ondanks deze ongelooflijke situatie.

Culemborg is een heel zorgzame stad. Dat bewijzen wij al honderden jaren. We kijken hier naar elkaar om. Ik ben dan ook echt onder de indruk van al die mooie initiatieven die er ontstaan. Denk aan speciale Facebook groepen, waar mensen elkaar hulp aanbieden. Denk aan een mevrouw, die een initiatief startte om mensen een verjaardagskaartje toe te sturen. Als je je verjaardag niet samen, maar alleen met anderen kunt vieren. Of de Moslimjongeren, die aanbieden je boodschappen te bezorgen als dat even niet alleen lukt.

En ik zou u dan ook allen willen vragen, laten we zeker in deze dagen extra opletten op de mensen die kwetsbaar zijn. Die zich in een kwetsbare positie bevinden. Laten we extra omkijken, ook naar hen.

We weten niet hoe lang deze situatie zal gaan duren. Maar zoals de Italiaanse premier het voor mij heel mooi verwoordde: "In deze tijd nemen we even wat extra afstand, om elkaar daarna extra hard en warm te kunnen omarmen."

Pas heel goed op uzelf en heel goed op elkaar.
Dank u wel.

Burgemeester Gerdo van Grootheest