Bellweg wordt opvanglocatie voor vluchtelingen

7 jun 2022
Vorige week werd door de gemeente aangekondigd dat sporthal Interweij de opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne zou worden. We gaan uitwijken naar Bellweg 2.

Onderzocht wordt of het pand aan de Bellweg 2 naast de opvang voor Oekraïense vluchtelingen ook geschikt is te maken voor de opvang van asielzoekers. COA heeft een dringend beroep gedaan op Culemborg om voor twee weken de vluchtelingen op te vangen die niet in ter Apel terecht kunnen.

Doorstroomlocatie

De Bellweg wordt op dit moment gebruikt door de GGD Gelderland-Zuid. Het uitgangspunt is om de locatie gereed te maken als ontvangstlocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Zij worden hier ontvangen, geregistreerd, in hun eerste levensbehoeften voorzien en naar een plek in de regio gebracht waar ze voor langere tijd kunnen blijven. Daarnaast kijken we samen met de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid hoe en wanneer we de opvang in Ter Apel kunnen ontlasten met de opvang van maximaal twee weken.

Beschikbare panden

Het nieuws van deze week is een verandering ten opzichte van begin vorige week toen aangekondigd werd dat sporthal Interweij een ontvangstlocatie zou worden voor Oekraïense vluchtelingen. De Bellweg was eerder niet beschikbaar, maar is dat nu wel.

Humanitaire overwegingen

De opvang van asielzoekers is een taak van de rijksoverheid. De gemeente Culemborg heeft uit humanitaire overwegingen besloten om waar mogelijk kan bij te dragen aan het verlichten van de crisis in de opvang in Ter Apel. De impact voor de sportverenigingen van Interweij in combinatie met het dringende verzoek van de veiligheidsregio om bij te dragen in het ontlasten van de opvang in Ter Apel waren voor de gemeente aanleiding om naar andere mogelijkheden te kijken. Hiermee kunnen de sportverenigingen gebruik blijven maken van sporthal Interweij en helpt Culemborg mee aan zowel de opvang van Oekraïense vluchtelingen als asielzoekers uit andere landen.