Autoluwe binnenstad

De binnenstad van Culemborg is autoluw. Auto’s of vrachtauto’s mogen alleen in de binnenstad voor het onmiddellijk laden en/of lossen en het onmiddellijk laten in- of uitstappen.

U kunt onder bepaalde voorwaarden een ontheffing krijgen. Het autoluwe gebied is een woonerf. Parkeren is niet toegestaan. Voor bezitters van een geldige gehandicaptenkaart gelden andere voorwaarden.

Direct een ontheffing aanvragen?

Een inrijontheffing aanvragen kan via het e-loket parkeren.

e-loket parkeren

Wilt u langskomen? Dan kunt u een document hieronder invullen en afgeven in het stadskantoor.
Let op: u heeft ook een kopie van uw legitimatiebewijs en een kopie van het kentekenbewijs nodig.

Aanvraagformulieren en voorwaarden

De ontheffing geeft recht tot het binnenrijden van de autoluwe binnenstad. Aan deze ontheffing zijn voorschriften verbonden over de rijrichting, rijsnelheid, aanwijzing voertuigen en de dagen waarop de ontheffing geldig is. De ontheffing moet goed zichtbaar achter de voorruit zijn aangebracht als u nog een pas in het bezit heeft. Heeft u kentekenherkenning? Dan hoeft u niets achter de voorruit te plakken.

Eenmalige toegang

Voor een eenmalige toegang tot de binnenstad kunt u een ontheffing aanvragen op het e-loket parkeren.

e-loket parkeren

U kunt tegen betaling van € 2,00 een ontheffing afhalen bij het stadskantoor, Ridderstraat 250 in Culemborg (tijdens openingstijden). Deze éénmalige ontheffing kan uitsluitend gebruikt worden voor de toegang op het Hof, Achterstraat en de Buiten Molenstraat. Ook gelden alle overige voorwaarden die verbonden zijn aan ontheffingen voor het autoluwe gebied.

  • kopie legitimatiebewijs
  • kopie kentekenbewijs
  • pinpas

Let op bij de gemeente Culemborg kunt u alleen met PIN betalen!

  1. Een ontheffing voor de periode van 1 april 2018 t/m 31 maart 2019 kost € 42,50 per kalenderjaar.
  2. Alle toegangspassen hebben een statiegeldregeling van € 22,69 per pas. Bij beschadiging of verlies/diefstal krijgt u geen statiegeld terug.
  3. De toegangspas moet u maximaal 7 dagen na de geldigheidsdatum inleveren. Als u  de toegangspas niet op tijd inlevert, heeft u geen recht op het statiegeld.
  4. Voor het verwerken van wijzigingen brengen wij € 10,00 administratiekosten in rekening.
  5. Een eenmalige toegang tot de binnenstad kost € 2,00.