Afval scheiden: gewoon doen!

Alle afval die u scheidt, kan weer opnieuw worden gebruikt. Dat is goed voor de natuur. Dan hoeven we minder afval te verbranden. Ook zijn er dan niet zoveel nieuwe grondstoffen nodig.

U kunt veel scheiden:

Papier en karton, textiel, papier en glas
Hiervoor staan overal in de stad en op de milieustraat containers.

Frituurolie en -vet
Breng frituurolie en -vet naar de milieustraat. Ook staan er speciale bakken voor dit vet bij diverse supermarkten.

Klein chemisch afval (kca)
Dit afval kunt u naar de milieustraat brengen. Kca is afval waarin chemische stoffen zitten, zoals lood, kwik, cadmium, chroom of dioxine. Denk bijvoorbeeld aan spaar-en TL-lampen, oplaadbare batterijen en verf.

Oude medicijnen en injectienaalden
Deze kunt u inleveren bij uw apotheek of uw huisarts als hij of zij een eigen apotheek heeft. Doe gebruikte injectienaalden wel altijd in een naaldenkoker. Die kunt u halen bij uw apotheek of op de milieustraat. Dit afval kan ook naar de milieustraat

Plastic verpakkingen, blik en drinkpakken
Sinds oktober 2019 kunt u dit soort afval naar een ondergrondse container brengen als u in de binnenstad woont. Voor die container heeft u een pasje nodig. De zakken die u hiervoor moet gebruiken, krijgt u vier keer per jaar thuisbezorgd.  U krijgt per jaar tachtig zakken.

Papier en karton en groente-, fruit- en tuinafval (gft)
Hiervoor heeft u thuis bakken. Deze haalt de AVRI een keer per maand (papier/karton) en een keer in de twee weken op (gft). Woont u op een flat of appartement dan heeft u deze bakken niet. Dan mag u het gft bij het restafval doen. Papier/karton kunt u kwijt in een container bij u in de buurt.

Metalen, oud ijzer, piepschuim, hout en bouw- en sloopafval
Dit soort afval kunt u naar de milieustraat brengen. Het is niet altijd gratis. Zo moet u voor het brengen van bouw- en sloopafval een bepaald bedrag betalen.

Grof huishoudelijk afval, tuinafval en elektrische apparaten
Heeft u grof huishoudelijk afval of elektrische apparaten, dan kunt u deze laten halen door AVRI. Dat is niet gratis. Ook kunt u grof huishoudelijk afval of elektrische apparaten zelf wegbrengen naar de milieustraat. Dan hoeft u niets te betalen. Bij grof huishoudelijk afval moet u bijvoorbeeld denken aan een bank, een tafel, maar ook bijvoorbeeld aan een bos takken uit uw tuin. Wilt u dit soort afval laten ophalen, dan moet u vooraf een ophaalafspraak maken met AVRI.

Woont u in het buitengebied,  dan heeft u:

  • een grijze container voor restafval;
  • een container voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken;
  • een gft-container;
  • een container voor papier/karton.

Deze komt Avri huis-aan-huis legen.