Aanvragen TONK nu in Culemborg mogelijk

4 mrt 2021
Voor ondernemers, zzp’ers, werknemers of werkzoekenden die door de coronamaatregelen te maken hebben met financiële problemen, is het een lastige tijd. Soms kunnen mensen hun noodzakelijke kosten niet meer betalen. In die gevallen kan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) misschien helpen. Wethouder Werk en Inkomen Collin Stolwijk: “Niet iedereen is financieel in staat om een plotseling verlies van inkomen op te vangen. Zeker niet voor een lange periode. We weten dat veel Culemborgers door de coronapandemie geldzorgen hebben. Omdat werk is weggevallen. Ondernemingen stil liggen. Of het vinden van werk lastig is. We hopen met deze regeling vooral die Culemborgse huishoudens een steuntje in de rug te geven.” De regeling geldt voor de periode van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021. En kan vanaf vandaag met terugwerkende kracht worden aangevraagd.

De regeling in het kort

De regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is bedoeld voor Culemborgse huishoudens met een plotseling, onvoorzien en onvermijdelijk verlies van inkomsten. Een verlies als gevolg van de economische crisis die door corona is ontstaan. Vaste woonlasten lopen gewoon door, maar kunnen niet meer worden betaald. Stolwijk: “Het eenmalige bedrag dat via de TONK regeling aan een huishouden wordt uitgekeerd, helpt mensen om de vaste lasten wel te kunnen blijven betalen.”    

Geldzorgen

Het plotseling wegvallen van inkomsten leidt vaak tot geldzorgen. Collin Stolwijk: “De TONK-regeling helpt om de druk even van de ketel af te halen. Maar neemt niet alle zorgen of spanningen zomaar weg. Ik wil u dan ook op het hart drukken: heeft u vragen, maakt u zich zorgen of dreigen er schulden te ontstaan? Vraag de gemeente om met u mee te denken. Wij zijn er voor u. Juist in deze tijd.”

Ga voor meer informatie en om de TONK-regeling aan te vragen naar www.culemborg.nl/tonk.