Aanleg glasvezelnetwerk van start

19 okt 2021
Wethouder Monica Wichgers gaf samen met raadslid Kees de Raad op maandag 18 oktober de symbolische aftrap van de aanleg van het glasvezelnetwerk in Culemborg. De eerste woningen kunnen naar verwachting eind dit jaar al gebruik maken van supersnel internet.

Regionale aanpak

De aanleg van het glasvezelnetwerk in de regio is een project van de zeven gemeenten Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. Zij hebben daartoe in januari 2020 de Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBRivierenland) opgericht. Selecta Infratechniek is de aannemer die het glasvezelnetwerk aanlegt. En Digitale Stad gaat het glasvezelnetwerk beheren.

De werkzaamheden

De aanleg van het netwerk gebeurt in stappen en van oost naar west in de regio Rivierenland. De eerste werkzaamheden zijn langs de openbare weg. Vervolgens worden de kabels vanaf de weg naar de woningen gelegd. Kort voordat het werk bij inwoners in de buurt begint, krijgen bewoners een ‘graafkaart’ in de brievenbus met informatie en praktische tips. Uiteraard worden de actuele corona veiligheidsmaatregelen in acht genomen bij het uitvoeren van de schouw en het realiseren van de huisaansluitingen bij de inwoners thuis.

Informatievoorziening tot nu toe

Om ervoor te zorgen dat iedereen de kans krijgt om mee te doen, zijn inwoners op verschillende manieren benaderd.  Zij kregen van de gemeente een brief met informatie over het project en hoe zij zich kunnen aanmelden om het glasvezelnetwerk te gebruiken. Ook van beheerder Digitale Stad krijgen de inwoners een brief en folder met een globale planning en uitleg van de werkzaamheden. Er is ook een deur-tot-deur team de stad ingetrokken om inwoners die zich nog niet hadden aangemeld in een persoonlijk gesprek over het project te informeren.   

Ruim 80 procent doet mee

Op dit moment heeft ruim 80 procent van de inwoners in de regio zich ingeschreven voor een glasvezelverbinding van Digitale Stad. Inwoners die zich nog niet hebben ingeschreven, kunnen dit nog steeds doen via www.digitale-stad.nl/rivierenland.