Visual - gekleurde huizen

Veerpont

Tussen Culemborg en Schalkwijk vaart een veerpont. Deze pont is geschikt voor alle soorten verkeer en vaart het hele jaar door. Vanuit Culemborg vertrekt hij bij de jachthaven aan de Veerkade. Vanuit Schalkwijk vertrekt de pont vanaf de Veerweg, een zijweg van de Lekdijk.

Vaartijden
Maandag t/m zaterdag van 6.30 - 22.30 uur
Zondag van 9.00 - 22.30 uur

Meer informatie
Veerpont Mason
Veerweg 5
t. (0345) 512 986

Veerpont Mason is een commercieel bedrijf en heeft geen relatie met de gemeente. Voor vragen en opmerkingen verwijzen wij u dan ook naar de ponteigenaar.

Bijzonderheden
De Culemborgse pont is een gierpont; de boot wordt door een kabel over de rivier getrokken. Een gierpont maakt gebruik van de kracht van het stromende water. De kabel staat dwars op de vaart van de pont; de kabel loopt dus in de lengte van de rivier. Doordat de pont met een halve boog schuin de rivier over gaat (giert), ontstaat middelpunt-vliedende kracht, zoals in een draaimolen.

De gierpont is te herkennen aan de dichtgemaakte stalen, zwart met gele ‘vletten’ die de kabel markeren. Die kabel zit vast verankerd, stroomopwaarts van de pont, op het diepste punt van de rivier.

Liniepont
In de zomermaanden vaart er een liniepont tussen Fort Honswijk, Werk aan het Spoel en Fort Everdingen. Deze is voor voetgangers en fietsers. Kijk op www.liniepont.nl voor meer informatie over de vaartijden.