Visual - gekleurde huizen

U bent hier: Home / Wonen en leven / Veiligheid

Veiligheid

Autoinbraken

Met de campagne ´Auto leeg? Doe ´t liever zélf!' stimuleert de gemeente inwoners hun waardevolle spullen uit de auto halen. Met een aantal tips om de kans op auto-inbraken te verminderen. 

Brandweer

De brandweer in Gelderland-Zuid is onderdeel van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ) 

Burgernet

Sinds 1 januari 2012 zet de regio Gelderland-Zuid Burgernet in om de veiligheid in woon- en werkomgeving te bevorderen. 

BuurtWhatsApp

In Culemborg zijn diverse Whatsapp groepen actief. De teller staat inmiddels boven de veertig aanmeldingen van opstarters/groepen. Nog steeds komen nieuwe aanmeldingen binnen. 

Calamiteiten en rampenbestrijding

De gemeente heeft de taak rampen te voorkomen en te bestrijden. De gemeente Culemborg heeft daarvoor een plan klaarliggen. Zo’n plan voorziet in de inzet van onder meer politie, ambulancedienst, brandweer en het Rode Kruis tijdens een ramp. 

Maandelijkse sirene

Elke eerste maandag van de maand is het testalarm te horen.. 

Meldingen en aangiftes

M. is een meldlijn waar mensen anoniem informatie kunnen geven over ernstige misdrijven. 

Veilig wonen

De gemeentelijke taken wat het Politiekeurmerk Veilig Wonen betreft richten zich vooral op de inrichting en onderhoud van de openbare ruimte. De gemeente controleert steekproefsgewijs of aan de eisen voor het PKVW wordt voldaan. Ze toetst de inrichtingsplannen op het onderdeel 'sociaal veilig'. Vernielingen, vervuilingen en andere soorten ongemak, die via de Meldlijn bij de gemeente binnenkomen, worden in principe binnen 2 dagen opgelost.