5 vragen over testen op corona

Iedereen met corona-achtige klachten kan zich laten testen. Dat gebeurt in een van de teststraten van de GGD. Als u belt voor een afspraak, kunt u meestal de volgende dag al komen.

Vijf vragen en antwoorden staan hieronder op een rij.
Meer weten? Kijk op www.ggdgelderlandzuid.nl/coronatest.

Bij welke klachten kan ik me laten testen?

Bij milde klachten die kunnen wijzen op corona. Verkoudheid en/of hoesten, plotseling geur- en/of smaakverlies, kortademigheid/benauwdheid, verhoging/koorts. Zijn de klachten ernstig, dan mag u niet naar een teststraat komen. Bel dan de huisarts. Heeft u geen klachten? Dan heeft testen geen zin.

Hoe maak ik een afspraak?

Bel 0800 – 1202. Dit nummer is elke dag bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. Een medewerker stelt een paar vragen. En vraagt om een BSN-nummer. U krijgt de tijd door voor een afspraak in een teststraat. Meestal is dit gelijk de volgende dag.

Hoe werkt het testen in een teststraat?

Na controle of u op de lijst staat, neemt een GGD-medewerker in beschermende kleding bij u de test af. Soms terwijl u gewoon in de auto zit. Soms in een tent. Met een wattenstaafje neemt de medewerker in de neus en keel testmateriaal af. Dit stuurt de GGD op naar het laboratorium.

Wanneer krijg ik de uitslag en wat gebeurt er daarna?

U ontvangt de uitslag na 2 tot 3 dagen. Als u corona heeft, dan belt de GGD om de uitslag door te geven. En vertelt de GGD u over de leefregels voor thuisisolatie. De GGD start het bron- en contactonderzoek en belt contacten die mogelijk risico hebben gelopen. Als u geen corona hebt, dan belt iemand van het landelijke nummer om dit door te geven.

Laat de test ook zien of ik corona heb gehad?

Nee. De test laat alleen zien of u op dat moment corona heeft of niet. De test laat niet zien of u corona gehad heeft en of er antistoffen zijn. Daarom heeft de test ook geen zin als u geen klachten (meer) heeft.