5 vragen over testen op corona

Sinds 1 juni kan iedereen met corona-achtige klachten zich laten testen. Dat gebeurt in een van de teststraten van de GGD. Als je belt voor een afspraak, kun je meestal de volgende dag al komen.

Vijf vragen en antwoorden staan hieronder op een rij.
Meer weten? Kijk op www.ggdgelderlandzuid.nl/coronatest.

Bij welke klachten kan ik me laten testen?

Bij milde klachten die kunnen wijzen op corona. Verkoudheid en/of hoesten, plotseling geur- en/of smaakverlies, kortademigheid/benauwdheid, verhoging/koorts. Zijn de klachten ernstig, dan mag je niet naar een teststraat komen. Bel dan de huisarts. Heb je geen klachten? Dan heeft testen geen zin.

Hoe maak ik een afspraak?

Bel 0800 – 1202. Dit nummer is elke dag bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. Een medewerker stelt een paar vragen. En vraagt om een BSN-nummer. Je krijgt de tijd door voor een afspraak in een teststraat. Meestal is dit gelijk de volgende dag.

Hoe werkt het testen in een teststraat?

Na controle of je op de lijst staat, neemt een GGD-medewerker in beschermende kleding bij jou de test af. Soms terwijl je gewoon in de auto zit. Soms in een tent. Met een wattenstaafje neemt de medewerker in de neus en keel testmateriaal af. Dit stuurt de GGD op naar het laboratorium.

Wanneer krijg ik de uitslag en wat gebeurt er daarna?

Je ontvangt de uitslag na 2 tot 3 dagen. Als je corona hebt, dan belt de GGD je om de uitslag door te geven. En vertelt de GGD je over de leefregels voor thuisisolatie. De GGD start het bron- en contactonderzoek en belt contacten die mogelijk risico hebben gelopen. Als je geen corona hebt, dan belt iemand van het landelijke nummer om dit door te geven.

Laat de test ook zien of ik corona heb gehad?

Nee. De test laat alleen zien of je op dat moment corona hebt of niet. De test laat niet zien of je corona gehad hebt en of er antistoffen zijn. Daarom heeft de test ook geen zin als je geen klachten (meer) hebt.