200 jongeren aan de slag met de invloed van afval

11 dec 2019
Don’t Waste My World in Culemborg en Burkina Faso: Zo’n 200 VMBO-leerlingen van OSG Lek en Linge verdiepten zich twee weken lang in afval scheiden, recycling en de gevolgen van klimaatverandering. Het project Don’t Waste My World bood samen met Avri en Hassane Cissé van ontwikkelingsorganisatie ADR uit Burkina Faso de lessen aan. Jongeren bewust maken van de invloed van afval op hun leven is het doel.

Door zelf animatiefilmpjes over het thema te maken werden de jongeren zich op een speelse manier bewust van wat de invloed van afval en klimaatverandering is voor het leven op aarde. En, hoe zij zelf in Nederland een positieve bijdrage kunnen leveren door goed met afval om te gaan. Ook kregen de jongeren inzicht in de situatie elders in de wereld.

Crisissituatie in Burkina Faso

Ter illustratie werd de situatie in Burkina Faso getoond waar de klimaatverandering en afvalproblematiek voor grote problemen zorgen. Samen met de gastdocent van Don’t Waste My World gaf Hassane Cissé van ontwikkelingsorganisatie  ADR in Burkina Faso uitleg over de situatie in het West-Afrikaanse land. Ook een excursie naar de milieustraat van AVRI was onderdeel van het programma.

Social mediafilmpjes

Goed geïnformeerd konden de leerlingen vervolgens zelf aan de slag met het ontwerpen van een stop motion filmpje met een duurzame boodschap. Sommige leerlingen hebben hun filmpjes al verspreid via sociale media waardoor ook andere jongeren zijn bereikt.

Indrukwekkend afvalbeheer

De heer Cissé ging zelf ook op bezoek bij AVRI. Hij was onder de indruk hoe in Rivierenland het ophalen en scheiden van grondstoffen is georganiseerd. Deze uitwisseling over afvalbeheer op beide continenten was heel nuttig voor beide partijen. Het terugbrengen en recyclen van plastic afval is immers een zeer actueel thema voor alle landen in de wereld.

Europese Unie ondersteunt project  

Het project Don’t Waste My World is een lesprogramma over de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en ontvangt dit schooljaar subsidie van de Europese Unie met als doel bewustwording van deze duurzame ontwikkelingsdoelen.

Ook voor andere scholen beschikbaar

Het programma Don’t Waste My World biedt zowel op het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs lessen aan in duurzaamheidseducatie. Volgend jaar worden de lessen bijvoorbeeld ook op het KWC in Culemborg gegeven. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met projectleider Dianne Nicolai, tel: 06-16778113, info@assita.nl