12 stooktips voor houtkachel of open haard

18 okt 2022
De dagen worden korter, de temperatuur daalt. Veel mensen met een houtkachel of open haard stoken graag een vuurtje. Hout stoken veroorzaakt luchtvervuiling die schadelijk is voor onze gezondheid en de natuur.

Voor mensen die last hebben van hun luchtwegen is de rook een groot probleem. De manier waarop er in Culemborg thuis gestookt wordt, heeft invloed op de hoeveelheid schadelijke stoffen die vrij komen.

Toch stoken? Lees dan de volgende 12 tips om verantwoord te stoken en overlast te beperken.

Tips om verantwoord te stoken 

 1. Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het hout dan minstens twee jaar. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat.
 2. Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout. Want dan komen bij verbranding zware metalen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook (spaan)plaat is uit den boze, vanwege de lijm die erin zit.
 3. Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
 4. Neem het woord 'allesbrander' niet te letterlijk. Verbrand alleen onbewerkt, droog en schoon hout. Dus geen plastic, geverfd hout enzovoort. Afval verbranden is verboden.
 5. Stook niet bij windstil of mistig weer, want rook blijft hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken. Op stookwijzer.nu lees je wanneer je beter niet kunt stoken.
 6. Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt. 
 7. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout en zet even een raam open. Schuif niet de luchttoevoerklep dicht ('smoren'). Want het hout verbrandt dan niet volledig, waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.
 8. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Dat zorgt voor betere verbranding en dus minder schadelijke stoffen.
 9. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Het vuur kan dan zuurstof aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden.
 10. Controleer: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en je ziet bijna geen rook uit de schoorsteen komen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is. Zorg dan voor voldoende luchtaanvoer.
 11. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.
 12. Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan vier uur op één dag. Zo blijf je vrienden met de buurt.