12 stooktips voor houtkachel of open haard

13 dec 2019

De dagen worden korter, de temperatuur daalt. Binnen maakt menig Culemborger het zich comfortabel. In huishoudens met een houtkachel of open haard past een vuurtje stoken daar ongetwijfeld bij. Helaas is dat stoken voor uw gezondheid en ons milieu minder goed. Hout stoken veroorzaakt luchtvervuiling die schadelijk is voor uw gezondheid. Met name voor mensen die last hebben van hun luchtwegen is de rook een groot probleem. Als gemeente willen we niet verbieden dat er gestookt wordt. Want we begrijpen dat veel mensen daaraan plezier beleven. De manier waarop er in Culemborg thuis gestookt wordt, heeft invloed op de hoeveelheid schadelijke stoffen die vrij komen. Daarom geven we u 12 tips om verantwoord te stoken. En zo overlast voor anderen te beperken.  

Tips om verantwoord te stoken  

  • Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het hout dan minstens 2 jaar. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat.
  • Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout. Want dan komen bij verbranding zware metalen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook (spaan)plaat is uit den boze vanwege de lijm die erin zit.
  • Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
  • Heeft u een allesbrander? Neem dit woord niet te letterlijk. U mag er niet alles in verbranden. Verbrand alleen onbewerkt, droog en schoon hout. Dus geen plastic, geverfd hout enzovoort. Afval verbranden is verboden.
  • Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken. Op de Stookwijzer kunt u zien wanneer u beter niet kunt stoken.
  • Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt. 
  • Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout en zet even een raam open. Schuif niet de luchttoevoerklep dicht ('smoren'). Want het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.
  • Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Dat zorgt voor betere verbranding en dus minder schadelijke stoffen.
  • Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Het vuur kan dan zuurstof aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden.
  • Controleer of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en je ziet bijna geen rook uit de schoorsteen komen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor voldoende luchtaanvoer.
  • Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.
  • Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan 4 uur op één dag. Zo blijft u vrienden met de buurt.