Natuurlijk spelen
Wat is natuurlijk spelen
Onder natuurlijk spelen verstaan we alle vormen van spelen die kinderen in contact brengen met de natuurlijke omgeving. Denk hierbij aan speelbosjes, bloemrijke speelweides, zwerfkeien, stapstenen, spelen met zand, water, takken, boomstammen, robuuste eiken of acaciahouten speeltoestellen, kruip-door-sluip-doorpaadjes, hoogteverschillen en waterstroompjes die je zelf kan opwekken via een waterpomp.
Wat doet de gemeente?
Vanuit het thema Natuurlijk spelen en vanuit milieuoverwegingen kiezen we zoveel mogelijk voor natuurlijke, duurzame, hernieuwbare materialen die het milieu niet belasten.
Speelgronden van zand of gras
In het verleden had Culemborg aardig wat speelondergronden van zand. De laatste tientallen jaren zijn veel van die zandondergronden verdwenen en vervangen door rubber. Rubber is veilig en onderhoudsvriendelijk. Maar zijn niet eeuwig levend, duurzaam of hernieuwbaar en hebben geen natuurlijke sfeer die past bij natuurlijk spelen. Daarom is besloten om bij de vervanging van speelondergronden te kiezen voor een natuurlijke, hernieuwbare en duurzame speelondergrond.
- Bij een speeltoestel met een valhoogte gelijk of lager dan 1,50m is dat meestal gras
- Bij een speeltoestel met een valhoogte groter dan 1,50 is dat meestal zand.
We gebruiken speciaal zand dat hiervoor is gecertificeerd. In een laagdikte die zorgt voor voldoende valdemping. Zand vervuilt in de loop van de jaren. Door gericht onderhoud zorgen we voor schoon zand. We vullen het zand regelmatig aan en stomen en zeven het zand regelmatig
Biodiversiteit
Natuur op speelplekken en in de groene verbindingsroutes van het speelnetwerk heeft voordelen. De biodiversiteit in Culemborg vergroot zich en de hittestress in de stad neemt af. Met natuurlijke onderdelen is de speelomgeving leuker en gevarieerder voor kinderen. En het is een interessante plek voor vogels, insecten en kleine zoogdieren.